MER PENGAR TILL CYKLING. Centerpartiet berömmer nya cykelpaketet men vill ha ännu mer pengar till cykelförbättrande åtgärder. Foto: Nira Rodriguez Molin

Miljöpartiet får beröm av Centerpartiet för nya cykelpaketet – och ett motförslag

Centerpartiets Karin Ernlund ser ”väldigt många bra förslag” i den rödgrönrosa majoritetens nya cykelpaket men saknar pengar.

  • Publicerad 12:07, 12 okt 2015

Miljöpartiet och Centerpartiet gör båda anspråk på att vara cykelpartiet nummer ett. När trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) presenterar nästa års cykelsatsningar är Karin Ernlund (C) föga förvånande en av de första som vill kommentera saken.

I stort är hon positiv.

– Det här innehåller väldigt många bra förslag. Det är uppenbart att Daniel Helldén har lyssnat på vad cykelorganisationerna säger och tagit intryck av vad man gjort i andra städer i världen, säger hon.

Karin Ernlund berömmer särskilt att staden nu ska införa möjligheten att cykla höger mot rött, bättre skyltning och mer informationsspridning om det fina i att cykla.

Tror inte att pengarna räcker

Men hon riktar också negativ kritik mot ”cykelpaketet”. Enligt henne lär det saknas pengar för att genomföra allt det som utlovas.

– Det är väldigt många uppdrag och det är väldigt många saker som ska göras men det är inte en väldigt stor budgetökning. Jag tror inte att det räcker, säger Karin Ernlund.

VIll ha nytt sekretariat

Centerpartiet efterlyser en ny funktion inom staden för att förbättra styrningen och utförandet av cykelåtgärder.

– Det behövs mer kompetens och organisation. Vi kommer att föreslå att man avsätter fem miljoner kronor till att skapa ett cykelsekretariat som ska lyda under kommunstyrelse och som ska ha det stadsövergripande ansvaret och som ska se till att blir action, säger Karin Ernlund.