Prövning. Högsta domstolen beviljar inte prövning av fallet i Svea hovrätt. Foto: Ulrika Lind

Miljonsvindlare får nobben av domstolen

En 67-årig ekobrottsling som sålde en ambassadvilla i Djursholm med falska papper får nobben av Högsta domstolen.

  • Publicerad 13:50, 30 mar 2021

2017 dömdes den 67-åriga mannen, den så kallade ”La Reine-mannen”, till åtta månaders fängelse för grovt penningtvättsbrott. Detta efter att han tillsammans med ett antal andra personer sålt Liberias tidigare ambassadvilla i Djursholm med förfalskade papper.

Han dömdes 2019 till att betala skadestånd till staten Liberia.

Sedan domen kom har 67-åringen tvistat med paret som lurades köpa villan, om deras återstående betalningskrav. Han har hävdat att hans betalningsskyldighet ska strykas då Kronofogden och Kammarkollegiet har betalat ut delbelopp av summan.

Sedan 2017 har paret kämpat med att få tillbaka köpeskillingen på nära nio miljoner kronor, rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.

Under 2020 meddelade Svea hovrätt dock att 67-åringens tvist inte skulle beviljas prövning i hovrätten. Nu får han alltså även nobben av Högsta domstolen – som sätter en punkt i frågan.

Ekobrottsling sedan 90-talet

”La Reine-mannen” är sedan 90-talet en omtalad ekobrottsling i Sverige, något som Expressen har skrivit om. Smeknamnet kommer av att han, tillsammans med ett antal andra personer i ett svindleri om flera miljoner, köpte en sportklädesaffär vid namn La Reine i Eslöv.

Efter vår artikel: Köpet av ödehus i Djursholm misstänkt bedrägeri