Att äta ensam kan bli tråkigt i längden och är en orsak till att äldre tappar aptiten. Foto: Mostphotos

Miljonsatsning ska öka matlusten hos äldre

Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning 1,1 miljoner kronor för att öka matglädjen hos de äldre. Det gör till exempel att hemtjänstens personal kan stanna en extra stund och laga mat ihop med äldre som bor ensamma.

  • Publicerad 06:40, 30 mar 2021

Sedan tre år delar Stockholms stad ut en antal miljoner till stadsdelarna via Matlyftet. Pengarna går till att öka matlusten hos äldre och därmed minska risken för undernäring och ofrivillig ensamhet.

I år får de 13 stadsdelarna dela på 8 miljoner kronor. Hägersten-Älvsjö hör till dem som får mest, 1,1 miljoner kronor.

– Vi har tagit fram olika sätt att lyfta kvaliteten på de äldres måltider. Matlyftet bidrar till att vi kan genomföra dem, säger Marja Kammouna, chef för äldreomsorgen i Hägersten-Älvsjö.

Viktiga kostombud

Kostombuden är en viktig del i strategin. De utbildas av en dietist och arbetar i servicehusen, på äldreboendena och i hemtjänsten. Uppdraget är att se över hela måltidssituationen för de äldre. Porslinet ska vara bra, maten ska se aptitlig ut och smaka bra och det sociala sammanhanget ska fungera, till exempel.

– Vi har också en satsning i hemtjänsten, som får extra medel för att personalen ska kunna stanna en extra stund och laga mat tillsammans med den äldre. Många bor ju ensamma och det kan göra att man äter sämre, säger Marja Kammouna.

Dessutom har hemtjänsten ett projekt ihop med primärvårdens rehab, för att få kontakt med äldre som har problem med mathållningen och inte får i sig tillräckligt med näring.

– Det är viktigt att vi hittar de personerna och det här projektet hjälper oss att göra det, säger Marja Kammouna.

Högt söktryck

Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) konstaterar att söktrycket till Matlyftet varit stort i år.

– Som tidigare år kommer Matlyftet gå till matlagningsgrupper, måltidsutflykter, föreläsningar om hälsosam mat och gemensamma måltider vid högtider. Uppskattade projekt från tidigare år som exempelvis särskilda matlagningsträffar för män och extra tid till hemtjänstpersonal för att laga mat tillsammans med den äldre har spridit sig till fler stadsdelar, säger han i ett pressmeddelande.

Så här mycket får stadsdelarna

Bromma: 700 000 kr

Enskede-Årsta-Vantör: 900 000 kr

Farsta: 500 000 kr

Hägersten-Älvsjö: 1 100 000 kr

Hässelby-Vällingby: 800 000 kr

Kungsholmen: 900 000 kr

Norrmalm: 400 000 kr

Rinkeby-Kista: 300 000 kr

Skarpnäck: 200 000 kr

Skärholmen: 400 000 kr

Spånga-Tensta: 300 000 kr

Södermalm: 1 150 000 kr

Östermalm: 350 000 kr

Totalt: 8 miljoner kr.

Visa merVisa mindre