Landstinget har beslutat att satsa extra många miljoner på vårdcentraler nästa år. Foto: Stefan Källstigen

Miljonsatsning: Så mycket får din vårdcentral

Stockholms läns landsting satsar 141 miljoner kronor extra på vårdcentralerna nästa år. Pengarna fördelas efter en helt ny modell där patienternas behov styr ersättningen. Mitt i har hela listan på hur pengarna ska fördelas – vårdcentral för vårdcentral.

 • Publicerad 13:21, 6 dec 2016

Ersättningen från landstinget till länets vårdcentraler grundar sig till 60 procent på hur många patienter som är listade vid respektive vårdcentral, samt till 40 procent på hur många besök som faktiskt blivit gjorda.

Totalt betalar landstinget över 4 miljarder kronor årligen för primärvården. Nästa år ökar budgeten med 3,4 procent – eller 141 miljoner kronor – till 4,4 miljarder.

– Vi vi vill förstärka primärvården som är navet i sjukvården. Det är den kontakt som de allra flesta av hos har med vården, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

I ett blocköverskridande beslut har politikerna kommit överens om att förfina ersättningen ytterligare. Så att de vårdcentraler med störst behov får mer resurser. Nästa år används modellen för första gången, samtidigt som landstinget skjuter till 141 miljoner extra.

– Det är viktigt att de här pengarna fördelas utifrån vilket behov patienterna har. Därför gör vi förändringar i ersättningsmodellen så en del får en större ökning och andra en mindre. Det beror på att vi fördelar pengar utifrån hur vårdkrävande patientgrupper mottagningarna har.

Vad betyder det, ”vårdkrävande”?

– Vissa diagnoser, som kroniska sjukdomar, kräver mer vård och då är det rimligt att vårdcentralerna får mer betalt. Därför inför vi ACG, begreppet är lite tekniskt men det betyder helt enkelt att vi tittar på vilka diagnoser har patienterna, säger Anna Starbrink (L).

Vad ska vårdcentralerna göra med pengarna? Förväntas de investera i något?

– Nej, vi skjuter till 140 miljoner utan några tilläggsuppdrag.

Hur stor skillnad gör en höjning med 3,4 procent egentligen? Är det mycket eller lite?

– Det är ganska mycket i ett läge där Sverige har en låg inflation. Det här är en tydlig förstärkning av primärvården. Vi kan jämföra med sjukhusen som får 1,5 procents ökning, Anna Starbrink (L).

Fakta

De får mest och minst

Störst ökning

 1. Hälsans vårdcentral (Spånga-Tensta) +7,7 procent
 2. Vårbergs vårdcentral (Skärholmen) +7,4 procent
 3. CityAkutens husläkarmott. (Norrmalm) +6,8 procent
 4. Hötorgets vårdcentral (Norrmalm) +6,6 procent
 5. Scania hälsocenter (Södertälje) +6,3 procent

Minst ökning

 1. Kvartersakuten Tegnérgatan (Norrmalm) +0,2 procent
 2. Solna läkarmottagning (Solna) +0,2 procent
 3. Djurö vårdcentral (Värmdö) +0,7 procent
 4. Munsö husläkarmott. (Ekerö) +0,9 procent
 5. Sibyllekliniken (Östermalm) +1,1 procent

Tillbaka till navigeringen!

Visa merVisa mindre