Professor. Apostolis Papakostas leder forskningsprogrammet. Foto: Södertörns högskola

Miljonsatsning på forskning: Så ska utvecklingen på södra sidan gynna alla

Hur kan den expansiva utvecklingen i områden som Flemingsberg och Alby gynna alla invånare? Nu ska forskare på Södertörns högskola och experter från näringslivet ta reda på hur vi bygger bort segregationen.

  • Publicerad 07:00, 18 aug 2016

Med start i höst ska forskare på Södertörns högskola tillsammans med experter från näringslivet ta reda på hur man bygger framtidens förorter och stadskärnor som minskar spänningarna mellan stadens invånare.

Utgångspunkten är stadsplanerna på södra sidan, bland annat för Flemingsberg, som är påväg att växa från traditionell förort till tätare stad.

– Byggbolagen är bra på fysisk planering och att bygga. Men hur mår egentligen människorna i städerna som vi bygger? Lever de ett gott liv? Vi ska bland annat titta på hur människor umgås över de sociala gränserna. Och hitta goda exempel hur sociala spänningar kan förebyggas, säger säger Apostolis Papakostas, professor i sociologi vid Södertörns högskola och projektledare.

Ett annat delprojekt handlar om att undersöka hur fler jobb kan skapas på södra sidan.

– Stockholm växer med en regional obalans. Många som sover på södra sidan pendlar till jobbet på norra sidan, där de flesta jobben finns. Nationalekonomer och kulturgeografer kommer att undersöka hur vi skapar bättre förutsättningar för företag att etablera sig

Forskningssatsningen är en av de största i högskolans historia, totalt 32 miljoner kronor kommer att investeras. Ett femtontal forskare i företagsekonomi, sociologi, nationalekonomi och sociologi och cirka 25 experter från näringslivet medverkar. Bland annat från WSP, HUI och Huge Fastigheter.

Södra Sidan: Flemingsbergs framtid

Ena sidan miljonprogram, andra sidan högskolor och forskning. Nu ska en stad byggas mitt emellan de skilda världarna i Flemingsberg. En helt ny stadskärna planeras med centrum, bostäder och mötesplatser. Hur ska det gamla gå ihop med det nya?

 

LÄS MER: Miljonprogram och världsledande forskning - Så kan Flemingsbergs skilda världar byggas samman