Miljonsatsning på biogas invigdes i Bro

Mitt i var med på invigningen av Eons nya hypermoderna biogasanläggning i Bro. Här blir avfall från norra Stockholm till drivmedel för 4 500 gasbilar per år. – Nu kan vi se över vår bilpark eftersom möjlighet att tanka med biogas ökar, säger Camilla Janson (S).

  • Publicerad 22:19, 30 aug 2018

På torsdagen invigdes Eons nya biogasanläggning i Högbytorp, som är en del av en investering på 2,5 miljarder kronor i området. Redan nu dumpas här 80 ton avfall per dag, som blir till biogas för egna tankstationer på plats, tillgängliga för allmänheten. Framöver ska volymen tredubblas.

En stor dag för Eon. Foto: Leon Hansén.

År 2025 ska företaget endast leverera fossilfri energi och kretsloppsanläggningen i Bro är en central del i satsningen.

– Det är en ren återvinningsanläggning, som syftar till att sluta kretsloppet för Eon, säger Kenneth Carlsson, projektchef på E.ON Högbytorp.

Projektchef Kenneth Carlsson i orange väst. Foto: Leon Hansén

Han leder en guidad rundtur som Mitt i tar del av. När vi närmar oss rötningsanläggningen, där avfall blir till biogas, syns en och annan fluga till i luften. Inte så konstigt, då materialet består av sorterat hushållsavfall, trädgårdsavfall och livsmedel som passerat bäst-före-datum.

– Vi får hit hästgödsel från galoppbanan i Bro, berättar Kenneth Carlsson.

Tonvis med avfall på andra sidan glaset. Foto: Leon Hansén.

Allt tas om hand

Restprodukter i produktionen blir till en flytande gödselprodukt som kan användas på kommunens parker eller i lokalt lantbruk. I förbränningsanläggningen återvinns metaller ur askan, medan överskott på värme och ånga kan levereras till närområdet.

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) är en av flera högt uppsatta politiker på plats. Hon har precis hyllat anläggningen i ett tal och klippt band under invigningsceremonin.

– Anläggningen är oerhört positiv för oss som kommun. Att vara med i en sådan här klimatsmart och energieffektiv framtidssatsning är ett landmärke för Upplands-Bro, säger Camilla Janson (S).

Hon lyfter fram fler arbetstillfällen och ett ökat intresse hos företag att etablera sig i närheten av anläggningen. Kommunens anställda kommer dock inte kunna nyttja biogasen under arbetstid i dagsläget.

– Nu kan vi se över vår bilpark eftersom möjlighet att tanka med biogas ökar, säger Camilla Janson (S).

Intresset för gasbilar ökar

I slutet av 2017 fanns det 55 117 gasfordon i Sverige: 2 533 bussar, 854 tunga fordon och resten personbilar och skåpbilar, enligt branschorganisationen Energigas Sverige.

Håboborna ville hjälpa de hemlösa

När kyrkorna samlade in kläder till de behövande svarade Håboborna upp. Så mycket kom in att man nu kan behöva ordna flera utdelningstillfällen framöver.onsdag 27/1 11:52

Tjuven kom tillbaka och slog till mot apoteket igen

Apoteket Hjärtat har blivit bestulet. Två gånger. Av samme man. Omkring 40 produkter stals vid senaste besöket. I Blåljusrapporten dessutom ett grovt inbrott och en cyklestöld.onsdag 27/1 10:54