Satsar. När Stockholms stad i veckan berättade vilka idrottsanläggningar de vill satsa på nästa år fick Enskede Ridskola fem miljoner. Bra, tycker ägaren George Doria, men vad de behöver mest är mer mark. Foto: Andreas Enbuske

Miljonregn över Enskede ridskola

Enskede ridskola ska få en ny förrådshall för fem miljoner kronor. Jättebra, tycker ägarna, men det de önskar sig mest är mark till nya hagar.

  • Publicerad 10:17, 23 nov 2012

Staden satsar hundratals miljoner kronor de närmaste åren på att rusta upp och bygga nya idrottsanläggningar runt om i kommunen. En av dem som får del av kakan är Enskede ridskola, där staden äger mark och byggnader. Drygt fem miljoner kronor ska läggas på en ny förrådshall till stallets hinderpark, arbetsfordon och hästtransport. Det ska även finnas en yta där hovslagaren kan stå och sko hästarna.  
För ridskolans ägare, George och Ingrid Doria, kommer beslutet som en positiv överraskning.
– Det är förstås jättekul, men det var ganska länge sedan vi pratade om det så vi visste inte att det var på gång. Frågan är bara var det ska byggas? Det finns ingen mark att ta av här, säger George Doria.

Har haft skadegörelse
I dag ställs traktorn in i ridhuset nattetid, för att den inte ska bli vandaliserad, och det är trångt i det gamla förrådet, där de förvarar bommar och stöd. Lastbilen som används för att köra hästarna till tävlingar och veterinär med, står ute året runt, liksom maskinerna som kopplas till traktorn, som harvar och liknande.
– Vi har haft en del skadegörelse, bland annat har man slagit sönder rutor på lastbilen och klottrat. Det känns inte kul. Om man behöver åka akut med en häst till veterinär och lastbilen är trasig. Vad gör vi då?
Det finns även en oro om hästar kommer lösa på gården och skadar sig på de maskiner som ligger utspridda.
George Doria är lite förvånad över att de inte blivit informerade om att ärendet kommit upp till beslut. Mest akut just nu för dem är nämligen inte ett garage, utan mer hagmark.
– Vi pusslar med hagschemat så att alla hästar ska få komma ut några timmar varje dag. Hade vi haft fler hagar skulle hästarna kunna vara ute längre.

Beslutet har fastnat
De rasthagar som finns har förvandlats till lervälling på grund av allt regnande och bristen på dränering och även detta har ridskolan bett om hjälp med från kommunen, som förvaltar fastigheten.
Ulf Sankell, handläggare på idrottsförvaltningen, säger att de jobbar på att ridskolan ska få mer och bättre hagar.
– Det finns mark. Vi har begärt att ridskolan ska få utöka hagarna fem-tio meter västerut, mot ett område där det finns en gammal gångväg som inte används i dag, säger han.
Men beslutet har fastnat hos tjänstemännen på trafik- och fastighetskontoren, eftersom det handlar om park- och gatumark, enligt Ulf Sankell.
– Jag ska se vad som händer i frågan. Vi har också planer på att lägga om befintliga hagar, gå ner på djupet och göra iordning med bättre underlag, säger han.
Staden ska nu prata med ridskolans ägare om var en eventuell förrådshall kan uppföras och hur den ska se ut.

Fakta

Enskede ridsällskap
Startades: 1945 av Hans Georg Netterberg. Var då en av Sveriges första ridskolor. Drivs nu av hans dotter Ingrid Doria med familj.
Antal medlemmar: 1 000. ca 700 elever rider lektion varje vecka.
Antal hästar: 55, varav 30 ponnier.
De senaste två åren har ridskolan utökats med 12 nya hästar och ytterligare cirka 50 elever som rider varje vecka. Ridskolans mark och byggnader ägs av staden, som hyr ut till ridskoleföretaget.

De här får också pengar

Hammarby IP, Enskede IP, Stureby skolas BP, Årsta IP (tot 22 mkr) för konstgräs.
Kärrtorps IP (30 mkr) till konstgräs och omklädningshus.
Enskedehallen (4,2 mkr) till rustning av bassängbad
Nytorpsbadet (4,5 mkr) till rustning av bassängbad
ny hall specialutrustad för gymnastik i Söderort, var oklart (31 mkr).

Visa merVisa mindre