Miljonnota för skräpröjning vid Friends

Skräpigt blir det – och dyrt. Det senaste året har över en miljon kronor gått till att röja upp efter sport- och nöjesevenemangen på Friends, det visar Mitt i Solnas sammanställning.

  • Publicerad 13:00, 31 maj 2018

Många Solnabor upprörs över hur området runt Råstasjön lämnades efter AIK-Norrköping på Friends i lördags. Flera anser också att det är orättvist att Solnas skattepengar får bekosta röjningen av, i detta fall, firande fotbollsfans.

Mitt i Solna begärde ut Solna stads kostnader för så kallad evenemangsstädning, en extra städtjänst som staden beställer vid behov i samband med bland annat matcher och konserter.

Resultatet visar att evenemangsstädningen kostat Solna stad drygt en miljon kronor det senaste året.

Hur skräpigt – och dyrt – det blir varierar mellan evenemangen. Allsvenskans fyra första matcher på Friends i april i år kostade 50 600 kronor i extra städning. Guns n Roses-konserten i juli kostade staden 56 720 kronor, men då ingick en match mellan AIK och Östersund.

I vintras hörde flera läsare av sig till Mitt i Solna efter att hästshowen International Horse Show hållits på Friends. Också då var det rejält skräpigt vid Råstasjön. Notan: 24 387 kronor.

Men de flesta evenemangen som krävt extrastädning är just fotbollsmatcher. AIK-IFK Göteborg kostade staden 29 240 kronor, AIK-Malmö 20 000.

”Förjäkligt att Solnaborna får betala”

Den i särklass största posten är städningen i samband med UEFA-finalen på Friends i fjol: 203 760 kronor.

Många har reagerat på Mitt i:s artikel om skräpet runt Råstasjön. ”Hur är man funtad om man lämnar efter sig på det här sättet?! Ofattbart!!”, skriver en Solnabo på Facebook.

Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) håller med.

– Jag blir också upprörd, det är svårt att begripa varför man inte tar med sig sitt skräp om det är fullt i papperskorgarna. Det är besökarnas ansvar. Men vi är medvetna om att det finns en problematik.

Är det rätt att Solnas skattebetalare ska bekosta detta?

– Egentligen inte. Det är ju förjäkligt att Solnaborna får betala för de som skräpar ned. Men vi kan inte låta skräpet ligga kvar, så det blir vi som åker på det. Vi vill ju ha en stadsmiljö där man trivs. 

Fakta

Så tycker Solnaborna

Flera har reagerat på den skräpiga miljön vid Råstasjön. Här ett urval av kommentarerna från Facebook.

”Solna Stads fel som inte anlitar personal som tar hand om sånt här fast problemet kom med arenan…!”

”Jag var chockat hur äckligt det var, var på morgonpromenad söndagen efter. Aldrig sett sånt i SVERIGE!”

”Usch och fy säger jag bara till dom som slänger flaskor och påsar och fimpar på marken!”

”Ta av biljettpriserna och städa upp”.

Visa merVisa mindre

Fakta

Så mycket kostar städningen

Det senaste året har Solna stad betalat över en miljon kronor för evenemangsstädning. Summan för januari 2017-april 2018 är 1 096 625 kronor, helgens röjning ingår alltså inte i summan.

Exempel från notan:

VM-kval Sverige-Frankrike: 28 800

AIK-IFK Göteborg: 29 240 kronor

AIK-Sundsvall: 15 524 kronor

Melodifestivalen (final): 22 420 kronor

 

Visa merVisa mindre