Miljonförlust – Brommagymnasterna säljer gym

Brommagymnasterna ska sälja Bromma Träningscenter. Föreningen har betalat närmare 6 miljoner kronor ur klubbkassan för att rädda gymmet från konkurs. – Värdet för gymnasterna att ha gymmet motsvarar inte kostnaden, säger ordföranden Lena Tollerz Törn.

  • Publicerad 23:21, 15 jun 2017

 


Som Mitt i kunde avslöja tidigare har Brommagymnasterna sedan man tog över Bromma Träningscenter 1999 tagit närmare 6 miljoner kronor ur klubbkassan för att rädda gymmet från konkurs. Enligt ordföranden Lena Tollerz Törn beslutade styrelsen i höstas att sälja Bromma Träningscenter.

– En försäljningsprocess pågår och vi räknar med att slutföra den i sommar, säger hon.

Varför vill ni sälja nu?

– Skälet är tvådelat. Vi vill vara en ideell förening men att ha ett kommersiellt träningscenter är inte ideellt. Det andra skälet är att gymmarknaden har fått hårdare konkurrens. Värdet för våra gymnaster motsvarar inte vad det kostar och då blir det ett självklart beslut att sälja träningscentret.

Vad händer med gymmets personal vid en försäljning?

– Jag utgår från att den som förvärvar träningscentret gärna vill ha kvar personalen, det är väldigt duktig personal. Vi månar om att göra en bra övergång både för dem som tränar och de som jobbar där.

Hur påverkar försäljningen klubbens ekonomi?

–  På kort sikt tror jag inte att det spelar så stor roll. Vi kan ha den ideella verksamheten vi vill ha. Men långsiktigt ska vi inte skjuta till pengar till en kommersiell verksamhet som inte ger tillräckligt stor nytta för föreningens medlemmar. Det är det beslut vi har fattat nu och det tycker jag är ett bra beslut.

Kommer Brommagymnasterna kunna behålla fler anställda tränare om föreningen slipper betala pengar till gymmet?

– Skälet till att vi vill ha färre anställda tränare och fler frivilliga tränare är ju inte i första hand ekonomiskt. Jag vill hellre hitta många tränare som kan träna fler barn än anställa en tränare som kan träna få barn. Kan vi hitta 100 ideella tränare till som vi arvoderar kan vi ge gymnastik till alla 1000 barn som köar för att få börja i Brommagymnasterna.