Amer Hanna Bety och Senan Awni Hanna driver Hökarängens spel och tobak. ”Vi är så glada över att just vår kund vann 188 miljoner kronor. Det ska vi fira med tårta!”, säger de. Foto: Pekka Pääkkö

Miljonerna fanns i söderort

Varje onsdag och lördag i 25 år har mannen från Farsta lämnat in samma lottorad. Förra veckan vann han 188 miljoner kronor. Naturligtvis blev han överväldigad av glädje – men det blev även ägarna till Hökarängens spel.

  • Publicerad 16:52, 24 aug 2014

Mannen från söderort beskriver sig själv som en helt vanlig arbetare med fru, barn och barnbarn. Numera är han pensionär, men har hållit fast vid den mångåriga rutinen att spela på lotto två gånger i veckan.

Och förra veckan hände det som de flesta spelare bara kan drömma om: han plockade hem drömvinsten, den tredje största någonsin i Sverige.

– Det är klart att många tankar snurrar runt i huvudet, det är lite svårt att förstå hur mycket man egentligen har vunnit. Samtidigt går vi runt och är jätteglada, det är en otrolig känsla, skriver han i en mejlintervju med Lokaltidningen Mitt i.

Efter vinsten har kunderna strömmat in till Hökarängens spel och tobak för att köpa lotter. Det var här som mannen lämnade in sin rad.

Amer Hanna Bety och Senan Awni Hanna, som driver butiken, ler stort. Det var med stor glädje de insåg att vinnaren var en av deras kunder.

– Det har ju blivit rena turbutiken nu, säger Catharina Hagman, en av stamkunderna.

Hon berättar att telefonen gick varm hela kvällen efter att det stod klart att lottoraden lämnats in i Hökarängen.

– Hökis är ju inte så stort, alla känner alla, och vi undrade ju vem det var. Det var inte jag i alla fall, då hade jag legat avsvimmad någonstans, säger Catharina Hagman.

– Det är kanske jag som har vunnit, ropar stamkunden Janne.

– Och nu är jag här för att hämta ut vinsten. Jag vill ha den i 20-lappar i en väska så att jag kan kånka runt på den.

Alla skrattar. Fast det finns en baksida med att ha så mycket pengar också, menar Janne.

– Man skaffar sig nog en del konstiga vänner som man inte haft förut.

Det är inte första gången som en söderortsbo tar hem storvinsten. Förra året vann en man 152 miljoner kronor. Men att just söderort skulle vara extra tursamt när det gäller vinster tror inte Svenska spel.

– Det är snarare så att söderortsbor är trogna spelare, säger vinnarambassadören Pierre Jonsson.

Han menar att det efter en vinst kan vara bra att hålla låg profil.

– Av de vinnare som jag känner till som har valt att vara anonyma är det ingen som inte kunnat hantera vinsten. Men man ser ju folk i USA som ställer sig på torget och basunerar ut att de vunnit. Då blir det nog svårare.

Nu ska den glada söderortsvinnaren få juridisk rådgivning och hjälp med att planera inför framtiden.

Men först ska det firas.

– Vi ta med närmaste familjen och fira rejält tillsammans. Och så har vi drömt om att köpa ett hus utomlands. Och självklart kommer både barn och barnbarn att få del av vinsten. Det känns så galet underbart det här. Nu kan vi verkligen titulera oss glada pensionärer!

Det är lite svårt att förstå hur mycket man egentligen har vunnit.Mångmiljonvinnaren

Fakta

Många storvinnare reser och köper ny bil

De största vinsterna på svenska spel:

237 697 528 kronor, Norrköping, 2013.

214 595 981 kronor, Helsingborg 2010.

187 776 430 kronor, Stockholm 2014.

151 999 213 kronor, Stockholm, 2013.

Så brukar de flesta som vinner fira:

Åka utomlands.

Köpa en ny bil.

Ge pengar till familj, vänner och välgörenhet.

Källa: Svenska Spel

Visa merVisa mindre