Socialnämndens budget i Nacka utökas med 7,8 procent, föreslår Allianspartierna. Foto: Mostphotos

Miljoner ska få Nackas socialtjänst på fötter

60 miljoner i ökad budget för socialnämnden ska få Nackas krisdrabbade socialtjänst på fötter. – Vi behöver säkerställa att våra socialsekreterares förutsättningar är bästa möjliga, säger Helene Skantze (M), ordförande i socialnämnden. Men enligt S räcker inte pengarna för att möta behovet.

  • Publicerad 10:44, 17 okt 2019

I förra veckan skrev Mitt i Nacka om att var femte socialsekreterare i Nacka slutade under 2018.

– Ett väldigt allvarligt läge, konstaterade socialnämndens ordförande Helene Skantze (M) och lovade mer pengar till socialtjänsten 2020.

Anställda flyr socialtjänsten i Nacka

Och så blir det. I ett färskt pressmeddelande presenterar Allianspartierna i Nacka ett förslag på 60 miljoner kronor extra till socialnämndens budget, jämfört med i fjol.

Enligt pressmeddelandet ska pengarna främst gå till att trygga en väl fungerande barn- och ungdomsvård i Nacka. Målsättningen är fler socialsekreterare för att kunna utreda barnens behov, men också mer pengar till olika insatser för att barnen ska få en trygg uppväxt. 

Vill bli en föregångskommun

 – Vi ska säkerställa att Nacka är en föregångskommun i socialt arbete. Vi behöver både tidiga insatser för att förebygga missbruk, kriminalitet och att barn far illa, men vi behöver också ge vård och hjälp när det gått för långt. Dessutom behöver vi säkerställa att våra socialsekreterares förutsättningar är bästa möjliga, säger Helene Skantze (M), ordförande i socialnämnden.

Helene Skantze (M) är ordförande för socialnämnden i Nacka.

Trots tillskottet reagerar Socialdemokraterna med skarp kritik.

– Socialnämnden har begärt 74 miljoner bara för att klara volymökningen av ärenden. Så 60 miljoner är i själva verket en nedskärning, säger Khashyar Farmanbar, oppositionsråd (S).

Hur mycket vill ni själva satsa?

– Vi kommer att lägga vårt budgetförslag om några veckor så det får jag återkomma till.