I den skandalomsusade friskolekoncernen ingår bland annat Al-Azharskolan i Vällingby. Foto: Matilda Klar

Miljoner försvann – ledare för Al-Azharskolan döms till fängelse

Grundaren till friskolekoncernen Al-Azhar döms till fängelse i fyra och ett halvt år för grovt penningtvättbrott och grov trolöshet mot huvudman. Tre andra döms till fleråriga fängelsestraff. Totalt tog de olagligen ut 11 miljoner kronor som skulle gått till skolverksamhet i Vällingby och Hjulsta.

  • Publicerad 11:18, 27 jun 2019

Det var i mitten av november i fjol som Ekobrottsmyndigheten slog till mot stiftelsen. Flera personer med koppling till Al-Azharstiftelsen greps och häktades. 

Huvudmannen, som är i 50-årsåldern, har enligt domen i Stockholms tingsrätt gjort sig skyldig till flera brott: grov trolöshet mot huvudman i flera fall, grovt penningtvättbrott och grovt bokföringsbrott.

Tre andra döms

Tre andra personer, två män och en kvinna, döms till fängelse i två år och fyra månader, respektive två år och två månader, för grovt skyddande av brottsling, grovt osant intygande och grovt bokföringsbrott.

Tillsammans ska de fyra dömda betala nästan 4,5 miljoner kronor i skadestånd till stiftelsen.

Ytterligare en åtalad, en kvinna, infann sig inte till rättegången. Två revisorer som åtalats för bokföringsbrott i härvan frias.

Skulle starta bank

Syftet med överföringarna var att pengarna skulle gå till bankverksamhet som skulle startas. Bankplanerna stoppades dock av Finansinspektionen, som på våren 2016 avslog bolagsgruppens ansökan.

Huvudmannen hävdar att syftet med att starta bankverksamhet var dels att säkra skolverksamhetens fortlevnad, dels att tillhandahålla lån till den muslimska gruppen i Sverige, vars religion förbjuder lån mot ränta. Men tingsrätten slår i domen fast att detta inte var förenligt med stiftelsens ändamål.

Samlade in pengar till moské

Huvudmannen döms även för att bakom ryggen på övriga styrelsemedlemmar ha sålt en tomträtt för fyra miljoner kronor men ljugit om köpeskillingen. Det ska ha orsakat ett dotterbolag förluster på över två miljoner kronor – pengar som även de gick till bolagsgruppen som skulle starta bank.

Tre av de åtalade har, som Mitt i tidigare berättat, även haft centrala roller i en stiftelse som samlar in pengar till bygget av en stor moské i Rinkeby.

Tog emot statsbidrag på 14 miljoner

Förutom skolpeng från kommunen har Al-Azharstiftelsen i Örebro, Al-Azharstiftelsen i Vällingby samt ett dotterbolag till Al-Azharstiftelsen i Vällingby under perioden 2015 till 2018 tagit emot 14 olika statsbidrag, totalt cirka 14 miljoner kronor.

Skolverket har inlett en granskning av hur de medlen använts, men har ännu inte meddelat sina slutsatser.