PRISADE. Märta Sandelius, Juni Söder, Olivia Wilmin och Nina Nilsson har prisats dubbelt upp. Foto: Stefan Källstigen

Miljöklubben får Huddinges miljöpris

Årets Mitt i-hjältar Miljöklubben på Långsjöskolan fortsätter att hyllas. Nu har tjejerna vunnit Huddinge kommmuns miljöpris 2020 på 10 000 kronor.

  • Publicerad 10:45, 13 nov 2020

Det har varit ett händelserikt år för Nina Nilsson, Juni Söder, Märta Sandelius och Olivia Wilmin i klass 3C på Långsjöskolan i Segeltorp.

I början av året bildade de Miljöklubben och samlade ihop ett gäng som plockade skräp på söndagarna. Sedan dess har de engagerat flera hundra personer och samlat in mellan ett halvt ton och ett ton skräp.

I oktober utsågs tjejerna till årets Mitt i-hjältar. Prisutdelningen filmades av UR, eftersom kvartetten medverkar i programmet Operation framtid, som visas i vår.

Nu tilldelas Nina, Märta, Olivia och Juni även Huddinge kommuns miljöpris 2020. Prissumman är på 10 000 kronor. Nomineringen lyder:

”Barn som är engagerade i sin framtid och vill förändra världen med ett litet steg i taget, som inspirerar sina klasskamrater, skola, grannar, föräldrar och närområde att tänka på miljön är något Huddinge kommun är stolta över och skäl till att de prisas.”

Alla är välkomna

– Det här priset är en inspiration för alla oss föräldrar, grannar och elever som är medvetna om problem och kanske behöver lite motivation för att agera. Olivia, Märta, Juni och Nina med flera har verkligen gjort skillnad, säger Christian Ottosson, (C), ordförande för klimat- och stadsmiljönämnden, i ett pressmeddelande.

Miljöklubben planerar att växa ännu mer.

– Alla som vill vara med i Miljöklubben är välkomna. Det är jättekul att vara med och plocka skräp, att göra något för naturen. Vi gör allt tillsammans och man lär sig mycket om var man kan lägga allt skräp, säger Nina Nilsson.

Priset delas ut på kommunfullmäktiges sammanträde den 14 december. Då delas även Huddinges byggnadspris ut.