Stopp på bron. "Återställ våtmarker" stod det på demonstranternas skyltar. Foto: Pekka Pääkkö

Miljöaktivister limmade fast sig på Lidingöbron

Nio personer har gripits efter att de blockerat trafiken på Lidingöbron. Tre av dem hade limmat fast sig själva på gatan och behövdes tas loss innan de kunde gripas.

  • Publicerad 11:19, 6 apr 2022

Strax före klockan 08 på onsdagsmorgonen larmades polisen om en demonstration i trafiken på Lidingövägen i riktning mot Stockholm. På skyltar demonstranterna bar stod det "Återställ våtmarker".

Den orsakade tvärstopp i trafiken både mot Stockholm centrum och mot E4/E18.

Klockan 08.13 var polisen på plats och beordrade demonstranterna att flytta på sig. Det de gjorde betraktas som en "icke tillståndsgiven allmän sammankomst", skriver polisen på sin hemsida.

Tre personer hade limmat fast sig själva på vägbanan, och när polisen gripit nio personer för sabotage satt en av de gripna fortfarande fastlimmad på vägen.

– En person satt fast riktigt, riktigt hårt. Det tog tid att få loss personen. Hur mycket lim det rörde sig om vet jag inte, men patrullen hade lösningsmedel med sig, säger Daniel Wikdahl vid Stockholmspolisen.
 

Polisen varnar för fler klimatblockader i morgonrusningen

Klockan 08.46 fick polisen loss personen och kunde släppa på trafiken igen.

Patrik Sandström, gruppledare för Miljöpartiet på Lidingö, tycker att demonstranterna valt fel forum.

– Dessa frågor ska lösas politiskt först och främst. Det finns få våtmarker på Lidingöbron. Det är inte där vi löser problemet, genom att blockera för bilister, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) är upprörd.

– Det är helt oacceptabelt att man blockerar vägen för hårt arbetande Lidingöbor. Sådana här kriminella handlingar tycker jag ska straffas hårt.

Klimataktivisten: "Vägblockaderna fortsätter i Stockholm"