Plats. Stadshusfoajén har blivit populär. Men det finns också plats för en scen i stadshuset, anser MP. Foto: Hanna Lilja

Miljö och kultur i budget – utan skattehöjningar.

Miljöpartiet på Lidingö vill satsa på miljö i nästa års kommunbudget. Partiet vill också ge mer till kulturen. "Det finns en livlig kultur på Lidingö men ingen plats att samlas", säger Patrik Sandström, (MP).

  • Publicerad 08:15, 20 jun 2021

Budgetarbetet på Lidingö inför nästa år är på gång.

I Miljöpartiets förslag ligger främst satsningar på miljö- och klimatarbetet.

– Lidingö måste ta större ansvar för miljö- och klimatarbetet. Miljöpartiet höjer ambitionsnivån rejält med med våra förslag om klimatfond, hållbarhetsstrateg och koldioxidbudget, säger gruppledaren Patrik Sandström.

Bland annat vill partiet skapa ett hållbarhetsråd på ön med näringslivet, föreningar och universitet. Man vill också ge extra resurser för att stärka den biologiska mångfalden, rena vattnet på och runt Lidingö samt minska buller och luftföroreningar.

Scen i stadshuset

I deras förslag ligger också satsningar på kultur. Avgifter till musikskolan och Sagateatern ska sänkas för deltagarna.

Dessutom vill de ha en större scen i stadshuset.

– Det finns en livlig kultur på Lidingö men inget kulturcentrum där kulturen kan samlas. Sagateatern är fin men väldigt liten, större scen behövs. Det kan man skapa med ganska enkla medel i sessionssalen i stadshuset.

Dessa saker kan genomföras utan att någon skattehöjning behöver göras, menar partiet. Jämfört med majoritetens förslag omfördelar man medel från utbildningsnämnden. Allmänt vill man också satsa på hemtjänsten och få upp farten i bostadsbyggandet på ön.

Budgeten är något större och man nöjer sig med en procents överskottsmål, 35 miljoner kronor, i ställer för två procent som i majoritetens förslag.

Kultur. I stadshuset bör kulturen på ön få en samlingsplats, tycker MP. Foto: Hanna Lilja

Partik Sandström (MP). Foto: Orlando G Boström

Budgetprocessen

På kommunstyrelsen 7 juni klubbades budgetdirektivet, den politiska viljeinriktningen för hur skattebetalarnas pengar ska användas kommande år.

För den politiska majoriteten – Moderaterna, Lidingöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – är kostnadseffektivitet ledstjärna. Man vill samtidigt satsa extra på bland annat skola och hemtjänst.

Oppositionesparterna lägger egna förslag. Slutgiltig budget beslutas av fullmäktige senare i höst.

Visa merVisa mindre