Irene Svenonius (M) satsar i stället för att sänka skatten. Foto: Pekka Pääkkö

Miljardsatsning trots sparkrav på 400 miljoner

Stockholms läns landsting satsar 1,4 miljarder på vårdcentralerna samtidigt som de måste spara miljoner. Satsningarna kan ske tack vare landets högsta landstingsskatt. Någon skattesänkning är det alltså inte tal om.

  • Publicerad 15:08, 13 nov 2018

För varje hundralapp du tjänar betalar du 12 kronor och 8 öre i landstingsskatt. Och vad får du för pengarna?

På tisdagen presenterades budgetförslaget inför 2019 av den nya blågröna majoriteten. Den innehåller en rad satsningar, varav mer pengar till vårdcentralerna, till utbildning av läkare och extra pengar till att korta vårdköerna är några.

När det gäller kollektivtrafiken blir det 14 nya busslinjer och totalt 127 000 nya avgångar, förutom den tidigare beslutade stora utbyggnaden av tunnelbanan.

Budgeten omfattar hisnande 104 miljarder kronor. Hälso- och sjukvården tar den största kakan, 64 miljarder. Kollektivtrafiken kostar 11 miljarder. I budgeten finns även investeringar för nära 15 miljarder kronor.

Skär ner på antalet tjänstemän

Men hälso- och sjukvårdsförvaltningen har tidigare flaggat för att det kommer att krävas effektiviseringar och sänkta kostnader.

Hur går det ihop med alla satsningar?

– Vi ska banta administrationen och vässa byråkratin. Det är en kostnad som inte får tynga våra kärnverksamheter. Det blir färre tjänstemän, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

400 miljoner kronor ska sparas. Dessutom ska landstinget försöka få billigare avtal med vårdgivarna.

– Alla måste bidra till effektiviseringen, säger hon.

Många som betalar skatt

Men samtidigt ska man alltså satsa. Länet växer med 35 000 personer per år, som ska ha sjukvård och åka kollektivt.

Å andra sidan blir också skatteunderlaget större. Trots det har Stockholms läns landsting den högsta landstingsskatten i Sverige. Lägst skatt har region Skåne, med 10,69 kronor per hundralapp.

Ingen sänkt skatt

Men någon skattesänkning blir det inte.

– Vi har valt att göra stora satsningar på primärvården och kollektivtrafiken. Dessutom gör skatteutjämningssystemet att vi betalar mycket till andra regioner, säger Svenonius.

– Men jag utesluter inte en skattesänkning under mandatperioden.