Miljardrenoveringar av kulturbyggnader i stan

Ovanligt många kulturbyggnader renoveras just nu i innerstan – för miljardbelopp. Ofta med byggnotor som spräcker kalkylen. Dyrast av alla pågående renoveringar är Nationalmuseum.

  • Publicerad 10:44, 4 jul 2017

Ursprungligen skulle den stora renoveringen av Nationalmuseum på Blasieholmen ha kostat 1 155 miljoner kronor.  Men pengarna räckte inte till. Därför fick Statens fastighetsverk låna ytterligare 100 miljoner av Riksgälden.

Renoveringen har pågått i 2,5 år och om allt går som det ska öppnar museet för besökare i september 2018.

– Det är ett väldigt komplext projekt, säger Cecilia Brännvall, projektchef vid Statens Fastighetsverk

Flera stora renoveringar

I princip allt ska renoveras på Nationalmuseum. Foto: Pekka Pääkkö

Upprustningen av Nationalmuseum är bara en av ett tiotal stora renoveringar som görs just nu eller ska utföras på olika kulturella institutioner i staden.

Allt i från Medborgarhuset på Södermalm till Kulturhuset i city och väletablerade ställen som Operan och Dramaten ska rustas upp på ett eller annat sätt.

Anledningen att det sker så många renoveringar just nu beror på att byggnaderna är gamla och blivit uttjänta ungefär samtidigt, enligt Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden.

– Det är naturligtvis olyckligt. Och kostsamt, säger han.

Kostar miljarder

För det är inte kaffepengar som det kostar att ge nytt liv till byggnaderna. I vissa fall står dock landstinget eller staten för notan. Men Stockholms stad behöver ändå hosta upp 2,7 miljarder för att ha råd att rusta upp stadens kulturbyggnader – som ofta har skenande byggnotor.

Hur ska staden då ha råd? Man får helt enkelt ta sig råd.

– Om vi inte renoverar vissa fastigheter riskerar vi att byggnaderna förfaller och kommer att kosta ännu mer att renovera senare. Projekt som inte är akuta får vi skjuta upp i tid, säger Valeskog.

Till exempel har renoveringen av Stadsbiblioteket frysts – på grund av att byggkostnaderna tros bli för höga. Likadant har skett med Medborgarhuset.

Varför skenar kostnaderna?

– Det är högkonjunktur och en överhettning på byggmarknaden. En brist på arbetskraft som driver på kostnaderna. Det är en generell förklaring, säger Jan Valeskog.

Men som ett tillskott i kassan säger staden inte nej till sponsring.

– Vi är absolut öppna för stöd från privata aktörer, säger Jan Valeskog.

Så det kan bli Tele2-Liljevalchs i framtiden?

– Nej, det tycker jag inte. Vi ändrar inte namnen på kulturbyggnader som är viktiga för staden.

Anklagas för dålig kostnadskontroll

Richard Bengtsson (L) är vice ordförande i fastighetsnämnden. Han tycker att det är ett oroväckande mönster att flera byggkalkyler spräcks.

– Det är jätteproblematiskt att staden har så dålig kostnadskontroll. Dels att det kostar mycket skattepengar och att det också riskerar att gå ut över verksamheterna. Det skulle ju kunna innebära att det blir högre hyror för till exempel Liljevalchs och Medborgarhuset, säger han.

Richard Bengtsson tycker den politiska majoriteten i Stadshuset bör ställa högre krav på tjänstemännen på fastighetskontoret.

– Socialdemokraterna kan inte bara skylla på konjunkturläget. Mer måste till för att stärka prognossäkerheten.

Är tjänstemännen inte redan pressade med tanke på hur mycket som byggs?

– Det rör skattepengar och det är inte ett orimligt krav att ha kontroll. Det finns en struktur på plats på pappret, men ändå får vi budgetrapporter som visar en sak i början av året och en annan i slutet av det.