Militär festade på Livgardet – körde i diket

Den berusade militären tappade kontrollen över bilen och hamnade i diket. Men någon anmälan till jouråklagaren gjordes inte. Nu anklagas chefen vid Livgardet för tjänstefel.

  • Publicerad 11:28, 8 jun 2016

Vansinnesfärden ägde rum den 25 november 2015 på Livgardets område i Kungsängen.

Det var efter en fest på regementet som en av försvarets anställda satte sig i bilen för att köra till sin bostad, som ligger 500 meter bort från festplatsen. Under kvällen hade han druckit flera glas snaps, öl, likör och starköl.

Mannen kom inte långt. Efter några hundra meter tappade han kontrollen över fordonet och hamnade i diket. En kollega upptäckte händelsen och hjälpte mannen ur bilen. Hon berättar att kollegan var ”märkbart berusad” och att han hade svårigheter att stå, gå och prata.

”Han kunde knappt stå på benen” berättar kvinnan i förhör.

Händelsen rapporterades till en chef på Livgardet, men enligt ett åtal vid Särskilda åklagarkammaren gjordes ingen anmälan till jouråklagare. I åtalet framgår också att den berusade militären slapp lämna ett utandningsprov direkt efter händelsen. Chefen misstänks nu för tjänstefel, men jobbar fortfarande kvar vid Livgardet.

Militären som körde berusad döms till 40 dagsböter. Mitt i Upplands-Bro har sökt ansvariga vid Livgardet för en kommentar.

Stabil trend: Nedgången av antalet coronafall fortsätter

Få nya fall av covid-19 i Upplands-Bro. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Upplands-Bro sjunker för femte veckan i rad.torsdag 21/10 17:17

Nya regler ska få fart på A-traktorn

"Väcker känslor" Snabbare "bilar" men svårare förarprov. Så vill regeringen minska köer och olyckor med A-traktorn.torsdag 21/10 11:32