David Busch har sett två nya bostadsområden växa fram på Lidingö under tiotalet, Gåshaga och Dalénum – och en hel rad spännande matföretag. Foto: Åsa Sommarström

Mikroöl och hemkokt hummer – närproducerade Lidingö får fart

För David Busch har 10-talet inneburit en resa från skolans värld till att driva den lilla fiskbutiken i centrum där alla känner alla. Han ser tillbaka på ett 10-tal där småskaliga matföretag poppat upp över hela ön. – Lidingöbor värdesätter det goda och att man vet vem som ligger bakom.

  • Publicerad 08:05, 30 dec 2019

I en artikelserie belyser Mitt i förändringar på Lidingö under 2010-talet . Del 3 av 7: Matvanor som förändrats.


För 10 år sedan visste inte Lidingöbon David Bush att han inför årsskiftet 2019-20 skulle stå och koka ett kvarts ton hummer till alla nyårsfester på ön.

Man unnar sig premium – men inte varje dag.

David Busch

Då jobbade han på Bodals skola som stödperson till omotiverade elever. Nu är han driftschef på Firren, den lilla fiskbutiken i centrum där han känner nästan alla kunder som kommer in.

– Jag har alltid varit en entreprenör. Jag drev cateringverksamhet vid sidan om. För åtta år sedan sade jag upp mig och började jobba med mat på heltid, säger han.

Handlar mindre och dyrare

David har bott på Lidingö i hela sitt liv och känner starkt för ön. En sak han uppskattar är vurmen för det småskaliga. Gifter man ihop det med känslan för mat får man det som David tycker präglar 10-talet på Lidingö – de småskaliga matverksamheternas framväxt.

– Jag tror att Lidingöbor har blivit mer benägna att handla mindre men dyrare. Man unnar sig premium – men inte varje dag.

Två fisktrender under 10-talet: 1. Lidingöborna äter mer skaldjur till jul. 2. De flesta är även noga med att fråga var fisken kommer ifrån och om den är MSE-märkt.

Öl, ost och kanelbullar – alltihop från Lidingö

Under tiotalet har en rad småskaliga matproducenter vuxit fram på ön. Mejeriet Geten Gerda och Ko, kaféet Lidingö Bröd och Pâtisserie, mikrobryggeriet Keane Brewing, andelsjordbruket Gröna Udden och delikatessbutiken Papilles Ost och Chark är några exempel.

På Gröna Uddens andelsjordbruk i Elfvik får medlemmarna abonnera på grönsaker som drivits och skördats där.

– Vi på Lidingö värdesätter det goda, det närproducerade och att vi vet vem som ligger bakom en vara, säger David Busch.

Koll på skolan behövs

Han är positiv till att näringslivet växer på ön. Men han är mer tveksam till alltför mycket privatisering inom skolan.

– Vi har gått mot mer privatisering, även om det inte är lika mycket som i Täby. Jag är lite kluven där. Vissa saker, som skolan, tycker jag att det ska vara mer kontroll på, säger han.

Vad hoppas du på för Lidingös och din egen del under 20-talet?

– Att Firren fortsätter att gå så här bra. Att Lidingö fortsätter att vara en grön ö med stora strövområden. Och att vi har en öppenhet mot nya människor och idéer.