Mikaela sprang snabbt för att slippa shots

Mikaela Larsson, 32, började springa på allvar för fyra år sedan. Då sprang hon för att slippa dricka shots. I juni vann hon Stockholm marathon och i augusti väntar EM.

  • Publicerad 08:39, 5 aug 2018

Det rasslar i Hagaparkens grus när MIkaela Larsson tassar förbi parkbänken där Margareta Moreau, 79, och Barbro Perä, 78, söker skugga.

– Åhh, vad hon springer vackert, säger Margareta Moreau.

Snacktempo

Mikaela Larsson springer en runda på omkring sex kilometer i den Kungliga Nationalstadsparken i vad hon kallar för snacktempo. Men det är tur att det är mest hon som snackar. Jag får ställa korta, snabba frågor för att de inte ska kvävas i nästa andetag.

Reportern Johan Kristensen sprang med Mikaela Larsson på ett pass. I augusti springer hon EM i maraton. Foto: Pekka Pääkkö.

Sämre personbästa

I juni vann hon sensationellt Stockholm marathon. Visserligen vann hon SM förra året som bästa svenska löpare (sexa totalt). Men inte ens hon själv trodde att hon skulle kunna rå på de internationella löparna.

– Många hade ju betydligt bättre personbästan än mig. Sedan stack ju tre etiopiska tjejer ganska tidigt och då tänkte jag: ”Nu vinner de.” Men jag var helt inställd på att slåss om SM-medaljerna.

Mikaela Larsson anade inte att hon skulle kunna slå de internationella löparna i Stockholm marathon. Foto: Pekka Pääkkö.

Överlägsen seger

Men hon kom ifatt och från Hornsgatan till Stadion sololöpte hon.

– Jag trodde hela tiden att löparna där bakom skulle komma ifatt mig.

Men hon höll distansen och 2.40,28 var närmare tre och en halv minut före tvåan Beji Bekelu, Etiopien, i mål. På upploppet kunde hon kosta på sig att ta emot lagerkransen och vifta med skärmmössan.

– Det var otroligt att springa in på Stadion. Då visste jag ju att jag hade en lucka och då kunde jag njuta ännu mer och fokusera på publiken och allt det positiva.

Mikaela Larsson hade tid att supa in stämningen när hon vann Stockholm marathon. Foto: Asics Stockholm marathon.

Hoppas på sponsorer

Hon har fortfarande ett heltidsjobb som controller samtidigt som hon extraknäcker som gyminstruktör. Hon hoppas att segern i Stockholm marathon kan locka sponsorer så att hon kan nöja sig med att jobba 75 procent.

– Då skulle jag framförallt få mer tid att återhämta mig mellan löppassen.

Mikaela Larsson springer gärna i Hagaparken. Foto: Pekka Pääkkö.

Sprang snabbt för att slippa shots

Söndagen 12 augusti springer hon alltså maraton på friidrotts-EM i Berlin. Men bara för några år sedan var löpning inte lika allvarligt. Hon berättar hur hotet om att svepa en hel shotbricka skrämde fart på henne i Frankfurt 2013 då hon för första gången sprang en mara under tre timmar. Lagkompisarna i dåvarande klubben IF Linnea tyckte att hon borde klara att putsa sitt personbästa med elva minuter.

– Med varje minut som man missade sin måltid skulle man ta en shot på kvällen. Jag tänkte: ”Fyra shots kanske jag klarar, kanske sex – men elva blir tufft.” Så det vara bara att köra på.

Hon sprang i mål på 2.57 och fick i stället dela ut tre shots.

– Det var skönt!

Blir det ett liknande upplägg på EM?

– Vi får väl se vad de andra svenska tjejerna säger, ha ha.  Någon typ av firande med dryck och god mat ser jag fram emot!

Fakta

Älskar att bada bastu

Namn: Mikaela Larsson.

Ålder: 32 år.

Bor: Vasastan.

Klubb: Spårvägens friidrottsklubb.

Yrke: Controller på Anticimex, extraknäcker som gyminstruktör på Sats.

Familj: Sambon Philip Arfwedson, 33.

Det visste du kanske inte om Mikaela: ”Jag är halvfinsk och älskar att bada bastu. Jag byter ofta om på gymmet när jag springer för att kunna basta efteråt.”

Aktuell: Vann Stockholm marathon den 2 juni. Springer för första gången i landslaget när hon tävlar i maraton på EM i Berlin den 12 augusti.

Visa merVisa mindre