Mikaela diskad efter historisk STCC-seger

Mikaela Åhlin-Kottulinsky skrev historia i söndags då hon blev den första kvinnan att vinna en i STCC. Men 25-åringen från Midsommarkransen fråntogs segern efter bara några timmar då hon diskvalificerades på grund av bilens avgassystem.

  • Publicerad 10:26, 21 aug 2018

”I mina ögon är vi fortfarande segrarna. Jag kommer fortfarande minnas den här dagen då jag korsade mållinjen först i en STCC-tävling och den glädjen som kom med det, något som ingen kan ta ifrån oss. Jag är otroligt stolt över mitt team. Att ta den här segern var inte bara stort för oss, jag ser också detta som ett stort steg för kvinnor i motorsport och viktigast av allt – att inspirera andra tjejer att ta steget in i en mansdominerad värld”, skriver Mikaela Åhlin-Kottulinsky på Twitter.

Mikaela Åhlin Kottulinsky från Midsommarkransen vann den andra tävlingen i STCC på Gelleråsen i Karlskoga i helgen. Foto: Micke Fransson

Vann tre sekunder före tvåan

Det var i helgens andra STCC-deltävling på Gelleråsen som Mikaela Åhlin-Kottulinsky tog hem den historiska segern, tre sekunder före Honda-föraren Mattias Andersson.

Mikaela firar segern, som hon fråntogs några timmar senare. Foto: Micke Fransson

– Det känns helt underbart, jag är så glad och stolt över alla i teamet som har gjort det här möjligt. Jag var självklart nervös inför att starta i pole position, men fick en bra start och kunde kontrollera tävlingen därifrån, sa Mikaela Åhlin-Kottulinsky efter racet.

Protest mot avgassystemet

Men på söndagskvällen fråntogs hon alltså segern då hon diskvalificerades tillsammans med stallkamraterna i PWR Racing SEAT, Daniel Haglöf, Philip Morin och Robert Dahlgren. Detta på grund av STCC:s tekniker undersökt avgassystemet, efter en protest lämnats in, och funnit att det inte stämde med reglementet.
– Teknikerna från Svenska Bilsportförbundet har undersökt avgassystemet på bilarna och de fann att de inte var enligt reglementet. PWR Racing har bett om att få beslutet vidare undersökt av SBF:s disciplinnämnd och ett beslut därifrån bör komma inom någon vecka, säger Börje Blomén, tävlingsledare.

Sista ordet inte sagt

Disciplinnämnden undersöker nu om diskvalificeringen är korrekt gjord och lämnar sedan ett beslut om att antingen behålla diskvalificeringen eller återställa resultatet.

Mikaela högst upp på prispallen. Nu återstår att se om hennes seger kommer att stå med i historieböckerna i framtiden eller inte. Foto: Micke Fransson

Om diskvalificeringen fastställs av Disciplinnämnden har PWR Racing sedan vidare möjligheter att överklaga om de inte är nöjda med beslutet, i så fall till Riksidrottsnämnden (RIN) som är högsta instans.