Mikael Tellqvist: ”Jag kan ju aldrig vabba”

OS-guld, VM-medaljer och dubbla SM-guld med Djurgården. Men snart kan hockeymålvakten Mikael Tellqvists långa karriär vara över. – Jag vill helst inte tänka på det – jag har ju levt med det här sedan jag var sex år, säger han.

  • Publicerad 15:27, 21 feb 2017

Mikael Tellqvist är trött i kroppen. Han skuttar inte upp ur sängen.

– Det är som alltid i februari, det är slitet. Morgnarna är värst, när man ska vakna och gå upp. Det är kallt och mörkt ute och svårt med vitaminerna. Ibland är det lättare att gå till jobbet än andra dagar. Jag tror alla hockeyspelare och alla andra också känner igen sig.

Slitna höfter

Vissa kroppsdelar är mer sargade än andra.

– Som målvakt är det ju alltid höfter, ländrygg och knän som slits mycket. Det är väl inte så konstigt med tanka på hur mycket vi går upp och ner på isen och att utrustningen väger en del.

Kan vara slutet

De sista matcherna i SHL:s grundserie kan vara kan vara hans sista någonsin.

– Jag vill ju helst inte tänka på det. Jag har ju levt med hockeyn sedan jag var sex år. Förhoppningsvis kan jag hålla fokus som jag har gjort hela året så att det blir några matcher till. Det vore skönt att avsluta med ett slutspel.

Sliter på familjen

Han känner att hockey på elitnivå tär på familjen.

– Du blir ju väldigt beroende av att folk ska ställa upp. När barnen är sjuka till exempel så måste ju min fru ta allting. Annars måste vi ta hjälp av morföräldrar eller försöka lösa det på något annat sätt. Jag kan ju inte ringa in och säga att jag ska vabba. Det är ju lite svårare att få in en målvakt än någon på ett vanligt jobb. Du är väldigt beroende av att folk runt omkring dig offrar sig för din skull. Jag är väldigt tacksam mot alla som har ställt upp för mig under min långa karriär.

Känner du att du har hållit på väl länge?

– Jag ska ta en diskussion med min fru efter säsongen. Se hur mycket hon och alla andra runtomkring orkar. Du är ganska egoistisk i den här branschen – det är mycket fokus på dig själv och din egen karriär. Jag måste känna att människorna runt omkring orkar fortsätta. Annars kommer inte jag orka heller.

”Liter mer trygghet”

Han framhåller att beslutet om framtiden inte bara ligger hos honom.

– Det beror ju på vad Djurgården tänker också. De kanske vill sajna yngre målvakt för några år så att laget får lite mer trygghet. Jag vill känna hur här i slutet av säsongen. Jag vill försöka ta laget till slutspel. Sedan tar jag ett beslut efter säsongen.

Vad är avgörande för att Djurgården ska nå slutspel?

– Vi måste göra mer mål. Kan vi fortsätta att hålla tätt bakåt som vi har gjort hyfsat sedan omgång 13 och få igång målproduktionen så löser det sig nog.

Vilket är ditt roligaste minne från karriären? 

– Det finns matcher i år som har varit väldigt roliga. Första året jag kom tillbaka till Djurgården och vi höll oss kvar mot alla odds, SM-gulden, OS, första NHL-matchen – det finns mycket att ta i. Det är svårt att sätta fingret på bara en grej. Jag får lite gåshud när jag tänker tillbaka på vissa av grejerna.

Njuter

Oavsett hur mycket som återstår av karriären så passar han på att njuta.

– Jag är otroligt glad varenda dag jag får vara kvar i den här organisationen. Jag har växt upp och varit Djurgårdare. Och kanske får chansen att avsluta karriären i den klubben jag har brunnit för – det är speciellt.

Fakta

Gillar att påta i trädgården

Namn: Mikael Tellqvist.

Ålder: 37 år.

Född: Sundbyberg.

Bor: Värmdö.

Fru: Frun Sara, och sönerna Charlie, 5, och Liam, 2.

Klubbar i urval: Järfälla HC, Djurgården, Huddinge IK, Toronto Maple Leafs, Phoenix Coyotes, Dinamo Riga och Modo.

Det visste du kanske inte om Tellan: ”Jag tycker om att påta i trädgården och plocka svamp. De senaste åren har jag mest odlat potatis. Jag försökte mig på tomater men det är ett jäkla meck – det är bättre att köpa färdiga plantor.”

Meriter i urval: OS-guld 2006, VM-silver 2003, VM-brons 2001 och SM-guld med Djurgården 2000 och 2001.

Aktuell: Målvakt i Djurgården hockey som kämpar för att nå slutspel i SHL.

Visa merVisa mindre