Foto: Malin Nilsson

Mikael får 100 000 för att laga mat till vården: Blev mållös

Under coronakrisen håller sig alla hemma och stolarna på restaurangerna står tomma. Nu har krögaren Mikael Ljuskvist startat en insamling för att laga mat till personalen på Danderyds sjukhus. Ett bolag har skänkt 100 000 kronor. – Jag blev helt mållös.

  • Publicerad 11:55, 3 apr 2020

Mikael Ljuskvists restaurang Picoteo är en av flera i centrala Sundbyberg som påverkas när besökarna sinar. Antalet gäster har sjunkit med åtminstone 70-80 procent.

I onsdags startade Mikael en insamling: För 80 kronor lagar Mikael och hans personal på Picoteo och Rustico en portion till personalen på Danderyds sjukhus.

Restaurangägaren Mikael Ljuskvist. Foto: Malin Nilsson

– Vi vill hjälpa vården. I min frus familj är alla läkare. Nio morbröder, tre fastrar och hennes bror är läkare. Man pratar dagligen om vilket helvete det är, det är ingen dans på rosor, säger han.

Initiativet passar restaurangen som handen i handsken, menar Mikael Ljuskvist. Samtidigt som de får något att göra kan de också hjälpa till.

Snart började pengarna rassla in. På bara någon timme hade det swishats in bidrag för 100 luncher – och det visade sig att bara vara början. En byggentreprenör berättade att han ville ge 2 600 kronor för 20 luncher.

– Tio minuter senare ringde han och berättade att han pratat med sin kollega Kennet. De ska bjuda på 100 000 kronor, säger Mikael.

Med lite ödmjukhet kommer man långt.

När han hört summan blev han tyst i telefonen i några minuter. Han kunde inte fatta att det var sant – summan motsvarar 1 250 luncher, och med de övriga bidragen var de plötsligt uppe i omkring 1 400 luncher.

Mikael lägger upp rödbetor till pyttipannan. Foto: Malin Nilsson

Hur mycket har ni själva påverkats av corona?

– Innan hade vi ungefär 400 lunchgäster på våra restauranger. Nu har vi tillsammans omkring 120. Det är ett tapp på över 70-80 procent, och kvällarna ska vi inte prata om. Men vi får se, vi tror på det här. Vi har en stark regering som kommer med stödpaket hela tiden. Vi ska nog överleva det här. Med lite ödmjukhet kommer man långt.

Viktigt att bidra

Byggentreprenörerna Peter Eriksson och Kenneth Liberg brukar besöka Picoteo för lunch. Även dem har noterat att det inte är lika många som äter ute.

– Jag blir jätteledsen när jag kommer till Picoteo och det sitter fem-sju personer på lunch. De har haft så bra luncher och det här kommer accelerera, säger Peter.

Han fick höra om insamlingen via Facebook.

– Jag blev helt tårögd när jag läste inlägget och kände att man måste vara med. Om vi kan bidra så att krogen lever och så att sjukvårdspersonalen kan fortsätta göra ett fantastiskt jobb så ska vi göra det, det är jätteviktigt.

Vid den första leveransen under torsdagen fick personalen bland annat falafel, pyttipanna och kycklingsallad. Foto: Malin Nilsson

Han swishade 2 600 kronor och funderade på att dela ut ett presentkort till någon i Sundbyberg som jobbar inom vården. Men först tog han ett snack med sin kollega – firmaägaren Kenneth Liberg.

– Jag frågade om vi inte skulle skänka lite från bolaget. Ja, absolut sa han. Jag tänkte att vi skulle bidra med kanske 100 luncher. Då sa han att nej, vi skänker 100 000 kronor, säger Peter Eriksson som var chockad över kollegans beslut.

Mikael Ljuskvist paketerar maten till torsdagens utskick. Foto: Malin Nilsson.

Blev överväldigade

Enligt Mikael Ljuskvist har Danderyds sjukhus varit ytterst tacksamma för bidraget. De blev överväldigade när de fick höra om de 1 400 luncherna och var rädd att de till och med skulle få för många luncher.

– Det är 250 personer som jobbar där. Så vi kommer åka ut till både lunchen och för de som jobbar kvällspass, i flera omgångar, säger Mikael Ljuskvist.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

19-åringen kan ha begått andra brott på rymmen

Nyheter Polisen söker vittnen Åklagaren och polisen söker fortfarande vittnen till mordet i Rissne, men också dem som har uppgifter om ett annat rån i Sundbyberg som 19-åringen kan ha begått.onsdag 20/1 9:26

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15

Bussar fortsätter ersätta tvärbanan

Nyheter Skulle börjat rulla i december Trots löfte om att tvärbanan skulle vara igång före jul fortsätter ersättningsbussar att trafikera sträckan mellan Alvik och Bromma flygplats. Enligt SL rör det sig om någon vecka kvar.måndag 18/1 11:34