Mikael Lorentzen på plats hos Stockholms-Näs Hembygdsförening för att ge gärdsgården en välbehövlig upprustning. Foto: Gunilla Stenström

Mikael blåser nytt liv i gärdsgårdar

Det var 1996 som Mikael Lorentzen fick upp ögonen för gärdsgårdsbygge. Sedan 2013 hjälper han bland annat hembygdsföreningar att renovera och bygga gärdsgårdar. Nu senast Stockholms-Näs hembygdsförening i Kungsängen.

  • Publicerad 15:45, 7 jan 2021

Det var när Mikael Lorentzen arbetade i skogen som han fick upp ögonen för gärdsgårdsbygge. Han berättar att det var genom äldre kollegor kunskapen kom till honom.

– Det är ett sätt att ta till vara på material i skogen. Virket som används i gärdsgårdar är sånt virke som annars skulle bli liggande i skogen, nu börjar fler och fler visserligen få upp ögonen för att det kan användas till just detta, säger Mikael Lorentzen.

Jobbat i kommunen förr

Sedan en tid jobbar Mikael Lorentzen med att renovera gärdsgården hos Stockholms-Näs hembygdsförening i Kungsängen. Men det är inte första gången gärdsgårdar i Upplands-Bro får en översyn av Mikael och hans varma hand – han har nämligen varit i kommunen tidigare.

Arbete pågår. Foto: Gunilla Stenström

– Jag har även gjort Bro-Lossa hembygdsförenings gärdsgård. Och jag har hållit kurs för föreningen här tidigare, då renoverade vi en annan del av gärdsgården, det var väl ungefär tio år sedan.

Den här gången står 70 meter gärdsgård på agendan, Mikael berättar att livslängden för den här typen ligger på ungefär 25 år, sedan är det dags att renovera.

– Det jag gör är att jag renoverar gärdsgården. Det är 20-25 år sedan den byggdes. Den här hade blivit påkörd av plogbilen tror jag att det var.

Först plockas hela den delen av gärdsgården som ska renoveras ner – både störar och slanor. Störar är gärdsgårdens stolpar, dessa byts ut till helt nya och är i det här fallet i gran och eneträ.

Färdigt resultat. Foto: Gunilla Stenström

Foto: Gunilla Stenström

Återbruk

Slanor är den delen av gärdsgården som lutar, här berättar Mikael att det i regel går att använda dessa på nytt, ibland kan han behöva såga av en del som ligger närmast marken.

– Man använder grangrenar för att binda gärdsgården, dessa är 1,5 meter, jag värmer dem i elden så att de blir mjuka, det blir lite som en gummislang, sen stelnar dem och sitter som berget.

Vad är det som är så intressant med gårdsgårdar?

– Jag tycker det är kul att föra ett gammalt hantverk vidare. Sedan är jag friluftsmänniska och är alltid ute. Så det här är ett sätt att kombinera det på ett utomordentligt sätt. Jag har ett byggnadshistoriskt intresse och det här är en del av att bevara vår hantverks- och kulturtradition.

Passionerad

Då Mitt i talar med Mikael Lorentzen återstår en halv dags arbete hos hembygdsföreningen. Det är tydligt att han har en stor passion för det han gör.

– Ståltråd, skruv och tryckimpregnerat sysslar vi inte med, det är fake news.

Gärdsgårdsbyggarens ordbok:

Gärdsgård/Gärdesgård: traditionellt staket av trä bestående av slanor, störar och vidjor. Kallas även hage eller bandtun, det finns många olika regionala benämningar.

Slana: sluttande stam av trä ca 8 cm tjock i rotändan, vanligaste material är gran. Ligger mellan störarna. Vilar på vidjor.

Stör: stolpe i gärdesgården, ca 2 m långa. Kan även kallas stake eller stav. Gran eller ene används företrädesvis. 2 störar bredvid varandra utgör ett stör-par.

Vidja: Kvistad gren av gran, 1-1,5 m lång. Hel eller delad. Binder samman störarna i gärdesgården. Kallas även hank eller band.

Vidja: kvistad gren av gran, 1-1,5 m lång. Hel eller delad. Binder samman störarna i gärdesgården. Kallas även hank eller band.

Hot: avståndet mellan 2 stör-par. Varierar mellan 60-120 cm beroende på typ av gärdesgård. Gärdesgårdens längd räknas i antal hot.

Basa: vidjornas basas i eld innan de vrids på.

Källa: Mikael Lorentzen, Ägare / Grundare, Svenska Gärdsgårdar

Visa merVisa mindre

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38