Det var när Mikael Lorentzen arbetade i skogen som han fick upp ögonen för gärdsgårdsbygge. Han berättar att det var genom äldre kollegor kunskapen kom till honom.

– Det är ett sätt att ta till vara på material i skogen. Virket som används i gärdsgårdar är sånt virke som annars skulle bli liggande i skogen, nu börjar fler och fler visserligen få upp ögonen för att det kan användas till just detta, säger Mikael Lorentzen.

Jobbat i kommunen förr

Sedan en tid jobbar Mikael Lorentzen med att renovera gärdsgården hos Stockholms-Näs hembygdsförening i Kungsängen. Men det är inte första gången gärdsgårdar i Upplands-Bro får en översyn av Mikael och hans varma hand – han har nämligen varit i kommunen tidigare.

– Jag har även gjort Bro-Lossa hembygdsförenings gärdsgård. Och jag har hållit kurs för föreningen här tidigare, då renoverade vi en annan del av gärdsgården, det var väl ungefär tio år sedan.

Den här gången står 70 meter gärdsgård på agendan, Mikael berättar att livslängden för den här typen ligger på ungefär 25 år, sedan är det dags att renovera.

– Det jag gör är att jag renoverar gärdsgården. Det är 20-25 år sedan den byggdes. Den här hade blivit påkörd av plogbilen tror jag att det var.

Först plockas hela den delen av gärdsgården som ska renoveras ner – både störar och slanor. Störar är gärdsgårdens stolpar, dessa byts ut till helt nya och är i det här fallet i gran och eneträ.

Återbruk

Slanor är den delen av gärdsgården som lutar, här berättar Mikael att det i regel går att använda dessa på nytt, ibland kan han behöva såga av en del som ligger närmast marken.

– Man använder grangrenar för att binda gärdsgården, dessa är 1,5 meter, jag värmer dem i elden så att de blir mjuka, det blir lite som en gummislang, sen stelnar dem och sitter som berget.

Vad är det som är så intressant med gårdsgårdar?

– Jag tycker det är kul att föra ett gammalt hantverk vidare. Sedan är jag friluftsmänniska och är alltid ute. Så det här är ett sätt att kombinera det på ett utomordentligt sätt. Jag har ett byggnadshistoriskt intresse och det här är en del av att bevara vår hantverks- och kulturtradition.

Passionerad

Då Mitt i talar med Mikael Lorentzen återstår en halv dags arbete hos hembygdsföreningen. Det är tydligt att han har en stor passion för det han gör.

– Ståltråd, skruv och tryckimpregnerat sysslar vi inte med, det är fake news.