Paus. På Migrationsverket har man pausat alla beslut angående Afghanistan. Foto: Ulrica Andersson

Migrationsverket fattar inga beslut om Afghanistan

På grund av situationen i Afghanistan pausar Migrationsverket alla utvisningar till landet. Inga beslut tas heller i nya asylärenden. Men Flyktinggruppernas riksråd är kritisk.

  • Publicerad 16:38, 8 okt 2021

Vi tar inga beslut alls.

I somras stoppade Migrationsverket alla av- och utvisningar för personer från Afghanistan. De asylsökande som fått beslut om att de måste återvända till Afghanistan kommer alltså inte skickas tillbaka just nu.

Alla beslut i afghanska asylärenden har också stoppats.

– Det är beslutsstopp så vi tar inga beslut alls, säger Robert Haecks som är presskommunikatör på Migrationsverket.

Stoppet beror på att säkerhetssituationen i landet är förändrad, och "komplex och svårbedömd", menar Migrationsverket.

– Därför håller Migrationsverkets rättsavdelning på att analysera situationen och se över om vi behöver göra förändringar i vår rättsliga styrning. Vi kan i dag inte föregripa den analysen, säger Robert Haecks.

"Finns inte lagstöd"

Men på Flyktinggruppernas riksråd (FARR) ifrågasätter man beslutsstoppet och tycker att i stället borde beslut fattas utifrån den nya säkerhetssituationen.

– Vi menar att det inte finns lagstöd för det här stoppet, säger ordförande Linus Ericsson.

Han menar att ett beslutstopp absolut kan vara motiverat under en kortare period, men att det nu pågått alltför länge. Dessutom finns det i Afghanistan mycket lite som tyder på att situationen kommer bli normal inom den närmaste tiden.

– Även om den nya regeringen kan etablera stabilitet i landet så är ju frågan om den svenska regeringen kommer samarbeta med en talibanregering. Sverige kan ju inte förhandla ett utlämningsavtal med en regering som inte respekterar mänskliga rättigheter, säger Linus Ericsson.

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03

Nya fynd vänder upp och ner på idén om Birka

Nyheter Arkeologer upptäckte nytt varv Ett varv på Björkös norra udde har upptäckts i nya utgrävningar på Björkö. Nu vänds den etablerade bilden av Birka upp och ner.onsdag 28/9 8:28

De slår ett slag för inomhusgolf i Troxhammar

Nyheter Året runt-öppen anläggning ska locka nya spelare Är du sugen på att provspela några av världens mest kända golfbanor? Eller kanske gå en runda i shorts och t-shirt i mitten av december? Med teknikens hjälp kan du nu göra det utan att ens lämna...måndag 26/9 16:47