Paus. På Migrationsverket har man pausat alla beslut angående Afghanistan. Foto: Ulrica Andersson

Migrationsverket fattar inga beslut om Afghanistan

På grund av situationen i Afghanistan pausar Migrationsverket alla utvisningar till landet. Inga beslut tas heller i nya asylärenden. Men Flyktinggruppernas riksråd är kritisk.

  • Publicerad 16:38, 8 okt 2021

Vi tar inga beslut alls.

I somras stoppade Migrationsverket alla av- och utvisningar för personer från Afghanistan. De asylsökande som fått beslut om att de måste återvända till Afghanistan kommer alltså inte skickas tillbaka just nu.

Alla beslut i afghanska asylärenden har också stoppats.

– Det är beslutsstopp så vi tar inga beslut alls, säger Robert Haecks som är presskommunikatör på Migrationsverket.

Stoppet beror på att säkerhetssituationen i landet är förändrad, och "komplex och svårbedömd", menar Migrationsverket.

– Därför håller Migrationsverkets rättsavdelning på att analysera situationen och se över om vi behöver göra förändringar i vår rättsliga styrning. Vi kan i dag inte föregripa den analysen, säger Robert Haecks.

"Finns inte lagstöd"

Men på Flyktinggruppernas riksråd (FARR) ifrågasätter man beslutsstoppet och tycker att i stället borde beslut fattas utifrån den nya säkerhetssituationen.

– Vi menar att det inte finns lagstöd för det här stoppet, säger ordförande Linus Ericsson.

Han menar att ett beslutstopp absolut kan vara motiverat under en kortare period, men att det nu pågått alltför länge. Dessutom finns det i Afghanistan mycket lite som tyder på att situationen kommer bli normal inom den närmaste tiden.

– Även om den nya regeringen kan etablera stabilitet i landet så är ju frågan om den svenska regeringen kommer samarbeta med en talibanregering. Sverige kan ju inte förhandla ett utlämningsavtal med en regering som inte respekterar mänskliga rättigheter, säger Linus Ericsson.

Sjunken båt ärende för Ekerö kommun

Nyheter Vraket kan bärgas från Kärsön i höst Det är Kronofogdens ansvar att se över båtar som används som bostäder och som är olovligt förtöjda. Men den båt som länge legat vid Kärsön har sjunkit, och då flyttas ansvaret vidare.fredag 15/10 15:45

Hästarna i Drottningholm ska stötta unga och öka skolnärvaron

Nyheter Ridning och stallhäng ska stärka självförtroendet Från hästryggen och stallet ska barn med särskilda behov utvecklas och stärkas. För 17-årige Viktor Björnström har Stall Kungsgården i Drottningholm blivit en värdefull plats.fredag 15/10 13:44

Ett år till valet – Hur ska Ekerö bli en bättre skolkommun?

Nyheter Det lovade politikerna 2018 Mindre än ett år återstår till nästa val. Därmed har sittande styre haft tre år på sig att nå de mål och löften de gav inför valet 2018. Men hur har det gått, vilka löften har infriat och vad tycker...fredag 15/10 12:08