Tågen, biltrafiken och skärgårdsbussarna. Foto: Mostphotos

Midsommartrafiken i gång – så hittar du kryphålen i köerna

Räkna med långa köer från Stockholm under midsommarhelgen. Reser du med SL är det också läge att börja planera – har du glömt köpa en tågbiljett från Stockholm är det snart för sent. Mitt i går igenom hela midsommartrafiken.

  • Publicerad 16:20, 19 jun 2019

Biltrafiken

Trafik Stockholm har analyserat tidigare års trafikflöden och gjort en prognos för 2019 års midsommartrafik. Så här ser den ut:

Väg 222 på Värmdö

Köer i båda riktningar genom Värmdö under torsdag. Särskilt på sträckan mellan Gustavsberg och Grisslinge. Det finns ingen tid för när det ska bli särskilt besvärligt.

E4/E20 mot Nyköping och Eskilstuna

Köerna söderut uppstår oftast vid Motorvägsbron i Södertälje och sprider sig mot Stockholm, köerna väntas öka redan vid lunchtid under torsdagen för att sedan nå sin topp vid 16-tiden.

Köerna väntas vara borta vid 20-tiden. Men under själva midsommarafton finns det risk att det blir köer mellan klockan 07.00 och 14.00.

Väg 276 Roslagsvägen

Inför midsommarhelgen är det högt tryck på färjan till Ljusterö, vilket riskerar att orsaka köer från Östanås färjeläge och ut på väg 276. Det innebär att trafikanter som ska norrut förbi Roslags-Kulla längs med väg 276 skulle kunna köra E18 mot Norrtälje och därefter vända ner söderut på 276.

E18 mot Norrtälje

I Roslagens famn på den blommande ö… Ja, många reser mot Roslagen under midsommar och på torsdagen brukar det köra till sig i höjd med Brottby. Köerna börjar från klockan 14 och sprider sig mot Stockholm. Vid 17-tiden är köerna som värst och ef ter 20-tiden ska det ha lugnat ner sig.

E4 mot Uppsala 

På E4:an mot Uppsala får man räkna med köer på torsdagen redan från lunchtid. De uppstår oftast i höjd med Stora Wäsby och sprider sig mot Stockholm. Allra värst är det att åka vid 16-tiden. Vid 19 börjar köerna klinga av.

E18 mot Enköping 

Den här leden är inte alls lika ansträngd som de andra ut ur stan under midsommar. Men en hel del köer uppstår dock förbi Tensta/Rinkeby mellan klockan 14.00 och 18. Dock inte lika omfattande som på övriga leder ut från Stockholm.

Midsommartrafiken i Stockholm. Illustration: Trafik Stockholm

Bussarna

Midsommarhelgen är också en tuff tid för de som reser kollektivt. Särskilt om du ska ut till skärgården.

– Eftersom att det är många som är ute och reser är vårt råd att vara ute i god tid. Särskilt om man ska ut till Norrtälje, Vaxholm eller Värmdö eftersom det är många som vill ut till skärgården, säger Elin Lindström på SL:s presstjänst.

Norrtäljebussen 676 är särskilt hård belastad under midsommarhelgen – här kan femton extrabussar sättas in vid behov. De lämnar Tekniska högskolan halvtomma för att kunna plocka upp passagerare längs vägen.

Även femton extrabussar sätts in till och från Nacka och Värmdö. Högst belastning har bussarna till färjelägena vid Stavsnäs, Sollenkroka och Boda. Till Vaxholm sätts två extrabussar in.

Under midsommarafton går SL enligt lördagens tidtabell. På midsommardagen är det söndagstabell som gäller.

Båtarna

Waxholmsbåtarna brukar vara fullproppade – men man har satt in större båtar än vanligt. Fråga däckpersonalen så att du hoppar på rätt båt. De har också satt in fler turer.

SJ-trafiken

Har du inte bokat din resa ännu är det verkligen hög tid att beställa nu. De populärare avgångstiderna från Stockholm är slutsålda med det finns ströplatser kvar, uppger SJ.

– Det gäller att ligga på nu. Det finns också platser på själva midsommarafton, säger Stephan Ray, presskommunikatör hos SJ.

Har ni satt in extra under helgen?

– Vi kör med allt vi har.

Vilken är den populäraste resmålet?

– Det är faktiskt Stockholm, det är väl många som återvänder hem för att fira midsommar i skärgården.