Fredrika Tidermark och Elsa Sundell vid gångstigen av kakel, som skapats i Midsommarparkens ena ände. Elsa bär Fredrikas son Toke på armen.

Midsommarparkens vänner blev utan brukaravtal

I våras kämpade Midsommarparkens vänner för att få sköta delar av parken i sommar. Men det blev inget brukaravtal med staden. – Men vi har snyggat till i parken ändå, säger Fredrika Tidermark.

  • Publicerad 06:30, 6 sep 2021

Många har blivit mer engagerade i parken.

I våras träffade Mitt i engagerade Kransenbor som arbetade för att lyfta den slitna Midsommarparken. De hade inlett en dialog med stadsdelsförvaltningen och hade gott hopp om att få till ett brukaravtal. Det skulle ge dem möjlighet att sköta delar av parken, odla och göra den till en trevligare mötesplats.

– Vi hade tät kontakt och på begäran skickade jag en lista över växter som vi skulle kunna odla. Men jag fick inget svar, trots flera mejl. Kontakten upphörde plötsligt, säger Fredrika Tidermark besviket.

Tidigt i våras skapade hon Facebookgruppen Midsommarparkens vänner. Syftet var att samla engagerade grannar som ville arbeta i parken. Och trots att det inte blev något avtal har det lokala nätverk som bildats åstadkommit en del i sommar.

– Vi har ordnat grannskapsdagar då vi städat och rensat tillsammans, satt ut en kruka där man kan aska fimpar och skapat en gång av kakel i en av trädrabatterna, till exempel, berättar Fredrika Tidermark.

Sedan Midsommarparkens vänner satte ut en fimpkruka med en skylt intill har färre fimpar hamnat på marken. Foto: Märta Lefvert

Positiv respons

Mitt i träffar Fredrika Tidermark och Elsa Sundell, som också är en drivande kraft i nätverket, i parken en solig sensommardag. Deras engagemang har påverkat grannskapet, menar de.

– Vi har fått mycket positiv respons av dem som bor här. Många har också blivit mer engagerade i parken, och plockar upp skräp när de ser det, säger Elsa Sundell.

Men varför uteblev responsen från Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning? På grund av tidsbrist, förklarar Linda Palo, chef för samhällsplanering och internservice.

– Vi hade väldigt hög arbetsbelastning i våras och påverkades dessutom av en sjukskrivning och en föräldraledighet. Vi hann helt enkelt inte med, säger hon.

Vill ha en drivbänk

Nu ska stadsdelsförvaltningen återuppta kontakten med Fredrika Tidermark, lovar Linda Palo. Och Fredrika Tidermark saknar inte planer.

– Vi ska höra om vi kan få sätta ut temporära drivbänkar i vår. Tanken är att människor ska kunna odla sådant där som de sedan planterar på sina lantställen eller här i parken, säger hon.

Midsommarparkens vänner vill odla gemenskap

Midsommarparkens vänner är ett gräsrotsinitiativ, skapat av Kransenbon Fredrika Tidermark.

Den som vill gå med kan göra det via nätverkes Facebooksida, med samma namn. Gruppen har 96 medlemmar.

Nätverket vill få till ett brukaravtal med Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning, för att kunna sköta hela eller delar av parken, odla och göra den trivsammare.

Visa merVisa mindre