Restaurangen är fortfarande öppen vid Hornsbergs strand. På bilden: Midans ägare Ashraf Tantour och Sam Shoubaki. Foto: Christian Lärk

Midans ägare inför rättegången: ”Tar både energi och lust”

Ord står mot ord i bråket om restaurang Midan på Hornsbergs strand. 22-23 april går fallet upp i rätten.

  • Publicerad 13:30, 5 feb 2020

I april förra året slog Mellanöstern-restaurangen Midan upp sina dörrar vid Hornsbergs strand. Bara några månader senare, i oktober, sade bostadsrättsföreningen Välbehaget upp hyresavtalet som var tecknat på sju år.

Värden klagar på väsen

Anledningen var att flera som bor i föreningen ska ha klagat på att det väsnats för mycket före och efter stängningstid vilket gjort att de som bor i huset inte kunnat sova ordentligt. Restaurangen ska ha spelat hög musik, personalen ska ha pratat högt och utfört högljudda köksarbeten. Men lägesbilden delas inte alls av Midan.

– Det kanske låter efter öppettiderna för att vi är kvar och städar. Men vi driver inget diskotek, säger Sam Shoubaki, en av Midans ägare.

Midan kärleksbombades med ballonger, röda rosor och journalister

Fallet prövas i slutet av april

Att fallet prövas i Stockholms tingsrätt den 22–23 april tycker han känns tråkigt.

– Det tar både energi och lust. Det känns inte särskilt kul att gå till jobbet.

Sam Shoubaki berättar att de har funderat på att byta lokaler, men att det samtidigt inte har varit aktuellt.

– Vi har investerat runt nio miljoner kronor i utrustning och för att fixa lokalen. Det är inte bara att flytta då, säger han.

Sam Shoubaki känner sig trygg inför rättegången.

– Hade vi misskött oss hade vi varit oroliga, men det har vi inte, säger han.

Grannarna: Bilden av Hornsbergs strand är orättvis

Vad boende bör tåla avgörs

Frågan som ska prövas i rätten är hur allvarliga störningar som är acceptabla under obekväma tider. Bostadsrättsföreningens ombud, advokaten Jörn Liljeström, är övertygad om att de som bor i huset talar sanning.

– Jag är själv säker på att det varit störningar. Sedan om det är en störning utöver vad som bör tålas och som leder till att hyresgästen ska avhysas får rätten ta ställning till. Men det finns ingen chans att rätten kommer fram till att det inte varit störningar, säger han.

Fallet om restaurangtvisten har fått stor uppmärksamhet och det är något som förvånar Jörn Liljeström.

Det är ett vanligt störningsärende som blir en supernyhet av någon anledning. Det finns ett hundratals sådana här ärenden i tingsrätterna varje år.