– Jag har skapat en riktigt god macka som ligger helt i säsong. Jag hoppas att den tar mig långt i finalen, säger Michaela Andersten.

Hon representerar alltså inget bageri i SM, men tro för den sakens skull inte att det är någon hobby-bagare vi har att göra med.

Michaela Andersten är utbildad bagare och konditor, kom tidigare i år trea i SM Unga Bagare, och jobbar just nu på anrika Tössebageriet på Östermalm.

– Men jag jobbade på ett annat ställe när jag gjorde bidraget till mack-SM, det är därför jag tävlar i eget namn, säger hon.

Helt vegetarisk

Michaelas macka heter ”Höstdröm på rostat dinkel” och basen är ett surdegsbröd med rostade dinkelflingor. Den är helt vegetarisk med krämig hummus, kronärtskocksröra med basilika, norrländsk grillost, pinjenötter, lila morötter och picklade äpplen för extra krispighet.

– Jag ville att det skulle vara höstsmaker, en macka i säsong som inte kräver att något importeras. Och så ville jag ha den helt vegetarisk. Det är en diskussion kring om halloumi egentligen är bättre än kött så därför tog jag norrländsk grillost i stället, säger Michaela.

Hon skickade in receptet och en bild på mackan till juryn i våras, och för några veckor sedan fick hon besked om att hon är en av åtta finalister.

– Väldigt kul! Men nervöst. Jag brukar bli väldigt nervös inför såna här grejer.

20 mackor på trekvart

I finalen, som avgörs på Stockholmsmässan den 10 november, ska Michaela göra 20 mackor på 45 minuter.

– Jag har inte hunnit tidsträna ännu så jag vet inte, men jag tror nog att det blir lite stressigt.

Viss tävlingserfarenhet har hon alltså, och mer kan det bli. Tredjeplatsen i SM Unga Bagare gav en plats i juniorbagarlandslaget där två av fyra kommer att få representera Sverige i VM i september nästa år.

– Vi tränar i Jästfabriken här i Rotebro så det är nära och bra!

Drömmer om eget konditori

På längre sikt hägrar att öppna ett eget konditori.

– Det har varit min dröm sedan jag var 8 år. Jag vet inte var det ska ligga men namnet är redan klart: Humlans Sötsaker. Jag har alltid älskat humlor så mamma började kalla mig för Humlan. Så när jag pratade om att ha ett eget konditori så dök det bara upp, ett gulligt namn. Jag ska bara skaffa mig lite mer erfarenhet först.