Michaela Andersten. 20-åringen från Rotebro tävlar i mack-SM med ”Höstdröm på rostat dinkel”. Foto: David Thunander

Michaelas macka en höstig uppstickare i SM

Sju av åtta finalister i mack-SM tävlar för etablerade bagerier. Den åttonde, 20-åriga Michaela Andersten från Rotebro, är som frilansande bagare ett undantag i tävlingen som avgörs den 10 november.

  • Publicerad 08:10, 24 okt 2021

Jag brukar bli väldigt nervös inför såna här grejer.

– Jag har skapat en riktigt god macka som ligger helt i säsong. Jag hoppas att den tar mig långt i finalen, säger Michaela Andersten.

Hon representerar alltså inget bageri i SM, men tro för den sakens skull inte att det är någon hobby-bagare vi har att göra med.

Michaela Andersten är utbildad bagare och konditor, kom tidigare i år trea i SM Unga Bagare, och jobbar just nu på anrika Tössebageriet på Östermalm.

– Men jag jobbade på ett annat ställe när jag gjorde bidraget till mack-SM, det är därför jag tävlar i eget namn, säger hon.

Helt vegetarisk

Michaelas macka heter ”Höstdröm på rostat dinkel” och basen är ett surdegsbröd med rostade dinkelflingor. Den är helt vegetarisk med krämig hummus, kronärtskocksröra med basilika, norrländsk grillost, pinjenötter, lila morötter och picklade äpplen för extra krispighet.

– Jag ville att det skulle vara höstsmaker, en macka i säsong som inte kräver att något importeras. Och så ville jag ha den helt vegetarisk. Det är en diskussion kring om halloumi egentligen är bättre än kött så därför tog jag norrländsk grillost i stället, säger Michaela.

Hon skickade in receptet och en bild på mackan till juryn i våras, och för några veckor sedan fick hon besked om att hon är en av åtta finalister.

– Väldigt kul! Men nervöst. Jag brukar bli väldigt nervös inför såna här grejer.

20 mackor på trekvart

I finalen, som avgörs på Stockholmsmässan den 10 november, ska Michaela göra 20 mackor på 45 minuter.

– Jag har inte hunnit tidsträna ännu så jag vet inte, men jag tror nog att det blir lite stressigt.

Viss tävlingserfarenhet har hon alltså, och mer kan det bli. Tredjeplatsen i SM Unga Bagare gav en plats i juniorbagarlandslaget där två av fyra kommer att få representera Sverige i VM i september nästa år.

– Vi tränar i Jästfabriken här i Rotebro så det är nära och bra!

Drömmer om eget konditori

På längre sikt hägrar att öppna ett eget konditori.

– Det har varit min dröm sedan jag var 8 år. Jag vet inte var det ska ligga men namnet är redan klart: Humlans Sötsaker. Jag har alltid älskat humlor så mamma började kalla mig för Humlan. Så när jag pratade om att ha ett eget konditori så dök det bara upp, ett gulligt namn. Jag ska bara skaffa mig lite mer erfarenhet först.

Brons i SM för unga bagare

Namn: Michaela Andersten.

Ålder: 20 år.

Bor: Rotebro.

Yrke: Bagare/konditor.

Meriter: Kom på tredje plats i SM Unga Bagare tidigare i år.

Instagram: @humlans_sotsaker

Aktuell: En av åtta finalister när mack-SM avgörs på Stockholmsmässan den 10 november.

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bristande brandskydd på grundskola

Nyheter Måste åtgärdas senast till lucia i år Brandkåren Attunda gjorde i höstas ett tillsynsbesök på Stockholm International Academy Häggvik och fann flera brister i brandskyddet. Nu ska skolan rätta till bristerna.torsdag 2/12 6:40

Kvinna åtalas – bar rakblad som vapen

Nyheter Misstänks för brott mot knivlagen En kvinna från Tureberg åtalas för brott mot knivlagen. Det var i slutet av oktober som hon greps på allmän plats, närmare bestämt i Malmparken. Hon hade ett rakblad på sig trots att det inte var...torsdag 2/12 5:20