Michaela Dufva och Tuomas Laulajainen ställer upp när sjukvården behöver extra personal. Foto: Stefan Källstigen

Michaela och Tuomas ställer upp under coronakrisen

Flera tusen anmälde sig när sjukvården bad om hjälp för att klara corona-pandemin. Michaela Dufva och Tuomas Laulajainen är två av dem som nu jobbar extra i vården. – Det är skitcoolt, säger Tuomas.

  • Publicerad 04:57, 20 maj 2020

Från att marknadsföra shower, som Lisa Nilssons ”Kvinnan som är jag” och turnéer med Petter, Veronica Maggio och Weeping Willows, till att fylla på förråd på avdelning 83 på Södersjukhuset.

Tuomas Laulajainen, Bagarmossen, jobbar på underhållningsbolaget Blixten & Co, men är som så många andra deltidspermitterad på grund av coronapandemin.

Då passar han på att göra en insats för vården.

– Jag såg ett inlägg på Facebook där Sös sökte hjälp med att tillverka plastförkläden. Det kändes som en bra grej, säger han.

Tuomas Laulajainen backar upp vårdpersonalen på avdelningen.

Imponerad över arbetet i vården

När ”förklädesfabriken” stängde för ett par veckor sedan gick han över till att bli ”allt-i-allo” på vårdavdelning. Han fyller på förråd, fixar med möbler och vad som kan dyka upp.

– Det här är verkligen något helt annat. Jag hade aldrig tänkt tanken att jobba på sjukhus, jag tyckte inte ens om att vara på sjukhus, säger han.

Inte vem som helst som kan göra deras jobb

Tuomas Laulajainen

Nu är han imponerad över det arbete som utförs:

– Det är skitcoolt att få se alla sjuksköterskor och undersköterskor, det är inte vem som helst som kan göra deras jobb.

Men han tänker inte byta permanent till vården:

– Nej, jag är inte där, det vore en alltför stor utmaning…

Öppnade volontärbrevlåda

När coronasmittan tog fart i mars och sjukhusen såg vart det barkade hän efterlyste de extra arbetskraft – och gensvaret blev enormt.

På Sös öppnade de en ”volontärbrevlåda” dit de som ville erbjuda sin hjälp kunde vända sig. Raskt hade de 800 mejl i inkorgen.

– Det var fantastiskt, man blev varm i hjärtat av alla som ville bidra, säger Christine Väyrynen, chefsutvecklare.

Man blev varm i hjärtat

Christine Väyrynen

När det inte fanns skyddsförkläden att köpa startades tillverkning på sjukhuset. Ur mejlkorgen anlitades ett 40-tal personer. Sedan behövde covid-avdelningarna hjälp, med att skjutsa patienter, springa med labb-prover och fylla på förråd.

– Därefter uppstod behov av hjälp att sprita sängar och rum på akuten, sedan de läkarstudenter som ställt upp gått tillbaka till skolan.

Inte volontärer

Alla extrajobbare har fått snabbutbildning. Och det handlar inte om volontärarbete i ordets rätta bemärkelse, utan de är timanställda, av arbetsrättsliga skäl, och så är det på övriga sjukhus också.

Även Danderyds sjukhus efterlyste extra hjälp, men vände sig bara till redan vårdutbildade. 800 intresseanmälningar kom in.

Blivande naprapater ställer upp

– Det är svårt att ta in personer utan vårdutbildning i verksamheten, men vi har ett 60-tal studenter från Naprapathögskolan som är inne och jobbar. De benämns assisterande undersköterskor och avlastar med att hjälpa patienter med personlig hygien, med att städa, bädda, fylla på förråd och transportera stabila patienter, säger Sara Johansson, hr-specialist.

En av dem är Värmdöbon Michaela Dufva.

– Det är en värdefull erfarenhet, och ett tillfälle att hjälpa till och göra nytta, säger hon.

Michaela Dufva har ett år kvar på naprapatutbildningen. Nu extrajobbar hon på Danderyds sjukhus.

Får användning av inhoppet

Michaela Dufva är utbildad undersköterska, och är inne på sin andra vecka på avdelningarna 56 och 57, som är kirurg- och ortopedavdelningar.

– Det är jätteroligt. Som naprapat är man ju specialiserad på rörelseapparaten, så även jag har nytta av att vara här.

Michaela får räkna in extrajobbet som praktik, utbildningen sköter hon på distans kvällar och helger, och i sommar anställs hon som timvikarie.

7 000 ville hjälpa till

Även centralt gick Region Stockholm ut och sökte extrapersonal. Nästan 7 000 intresseanmälningar kom in, både personer med vårdutbildning och med andra kompetenser och erfarenheter.

Enligt HR-direktör Ulrika Sundquist har tio procent av dem, alltså runt 700 personer, kunnat placeras ut i olika verksamheter. De flesta har varit undersköterskor, sjuksköterskor och läkare.

– I de fall vi har intresseanmälningar som inte har den kompetens som akutsjukvården efterfrågar har vi hänvisat att kontakta kommunerna i Stockholm, säger hon.

På S:t Görans sjukhus har de till exempel enbart tagit in sjukvårdsutbildad personal.

Permitterade snabbutbildas

Utöver regionens och sjukhusens raggande har flera initiativ tagits för att stötta vården.

På Karolinska universitetssjukhuset anmälde sig till exempel läkarstudenter att hjälpa till i intensivvården, och Sophiahemmets högskola har snabbutbildat SAS-personal samt hotell- och restauranganställda som avlastar i sjukvården och äldreomsorgen.