EttabildSMEDBYBO. Michael Neiss, ursprungligen från Berlin, har bott på Hovslagargatan i 20 år och vill lyfta sitt område - gärna med en Kristina Lugn-gata eller plakett. Foto: Charlotte Arwedsson

Michael vill lyfta Smedby – med hjälp av Kristina Lugn

Vem älskar Smedby? Fler än du tror. Men ett av de mer otippade fansen är nog tysken Michael Neiss, som flyttade till de brandgula låghusen för 20 år sedan. Nu vill han höja områdets status på ett lite ovanligt sätt.

  • Publicerad 14:16, 4 dec 2020

Hon var någon som kunde hitta poesin där andra bara såg diskbänksrealism.

När Mitt i Upplands Väsby oanmälda ringer på hemma hos Michael Neiss en trappa upp på Hovslagargatan blir han positivt överraskad.

– Lokaltidningen? Om mitt medborgarförslag? Trevligt!

Vi tar en coronasäker pratstund utomhus, alltmedan byggjobbarna går ut och in under jobb med en lägenhet i huset.

– Smedby är ett fantastiskt område som de har försökt gentrifiera. Men hyresvärden borde i stället satsa på dem som redan bor här, säger han.

Lyfta området

Hans kärlek till sina kvarter, ett miljonprogramsområde med låghus i 70-talsfärger som orange och grönt, går inte att ta miste på. Han flyttade hit från Berlin för 20 år sedan.

– Jag är Smedbybo, inte Väsbybo, säger han bestämt.

 Han tycker att Kristina Lugn är ett perfekt namn för att lyfta området.

– Hon är kvinna och har bott i Smedby. Hon började i det lilla och blev stor. En kuf känner igen en annan kuf, säger han och skrattar.

Hovslagargatan i Smedby med de karaktäristiska orangea låghusen. Foto: Charlotte Arwedsson

Kristina Lugn, 1941-2020. Foto: Cato Lein

Idén fick han faktiskt en vacker höstdag när han tittade ut genom fönstret och såg rönnbären lysa rött.

– De påminde om hennes häftiga röda hår. Plötsligt kom jag på att hon ju hade bott i Smedby och kunde vara en bra representant för området.

Och Kristina Lugn bodde mycket riktigt i Väsby på 70-talet, enligt uppgift närmare bestämt på Ardennergatan i Smedby. Hon jobbade som skolbibliotekarie på Ekeboskolan (numera Sverigefinska skolan), enligt flera en mycket sträng, men inspirerande, sådan.

Nu vill Michael Neiss genom tre medborgarförslag att poeten och författaren får en plakett på ett hus i Smedby, en gata uppkallad efter sig och att biblioteket i Messingen döps om till Kristina Lugn-biblioteket.

– Passande nog ligger kommunens bibliotek redan vid Love Almqvist torg, och det känns därför helt rätt att spinna vidare på det litterära temat. Om Uppsala kan ha ett Karin-Boye-bibliotek, borde Väsby definitivt skaffa ett eget Kristina Lugn-bibliotek, säger Michael Neiss.

”Intressant initiativ”

Och det blir inte tvärnej från kommunen.

– Medborgarförslaget är ett intressant initiativ att uppmärksamma en känd författare och akademiledamot som har haft en anknytning till Upplands Väsby. Jag ska dock inte föregripa kommunstyrelsen eller kultur och fritidskontorets beredning av de tre förslagen, säger Roland Storm, (VB), ordförande i namnberedningen.

Om Michael Neiss bara får välja ett av sina tre medborgarförslag blir det en plakett i Smedby.

– Smedby är ett eftersatt område, det har ju tidigare även funnits med som utsatt område på polisens lista. Jag vill göra något positivt för Smedby och då kan Kristina Lugn stå för det positiva.

Men hur hamnar en tysk från Berlin i Sverige och Smedby?

– Kärlek, studier, jobb. Som det brukar vara, säger han.

SMEDBYBO. Michael Neiss har bott på Hovslagargatan i 20 år och vill lyfta sitt område – gärna med en Kristina Lugn-gata eller plakett. Foto: Charlotte Arwedsson

Smedby. Tidigare med på polisens lista över utsatta områden. Foto: Charlotte Arwedsson

Michael Neiss

Född: I Berlin.

Ålder: 43 år.

Familj: Särbo.

Bor: På Hovslagargatan i Smedby. Flyttade till Sverige, Väsby och Smedby för 20 år sedan.

Gör: Arkeolog och doktorand på institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet. Har fått Mandelgrenspriset av Svenska fornminnesföreningen för sin forskning om vikingatidens djurornamentik.

Visa merVisa mindre

Kristina Lugn

Född i Tierp 1948, död i Stockholm i maj 2020.

Bodde i Upplands Väsby, enligt uppgift på Ardennergatan i Smedby, under en tid på 1970-talet.

Författare, poet och ledamot i Svenska Akademien. Programledare i tv ("Oförutsett" 1987) samt konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm.

Centrala teman i hennes poesi och dramatik är döden, ensamheten, rädslan för medelåldern och en kvävande, men alltid eftersträvad normalitet.

Visa merVisa mindre