När Mitt i Upplands Väsby oanmälda ringer på hemma hos Michael Neiss en trappa upp på Hovslagargatan blir han positivt överraskad.

– Lokaltidningen? Om mitt medborgarförslag? Trevligt!

Vi tar en coronasäker pratstund utomhus, alltmedan byggjobbarna går ut och in under jobb med en lägenhet i huset.

– Smedby är ett fantastiskt område som de har försökt gentrifiera. Men hyresvärden borde i stället satsa på dem som redan bor här, säger han.

Lyfta området

Hans kärlek till sina kvarter, ett miljonprogramsområde med låghus i 70-talsfärger som orange och grönt, går inte att ta miste på. Han flyttade hit från Berlin för 20 år sedan.

– Jag är Smedbybo, inte Väsbybo, säger han bestämt.

 Han tycker att Kristina Lugn är ett perfekt namn för att lyfta området.

– Hon är kvinna och har bott i Smedby. Hon började i det lilla och blev stor. En kuf känner igen en annan kuf, säger han och skrattar.

Idén fick han faktiskt en vacker höstdag när han tittade ut genom fönstret och såg rönnbären lysa rött.

– De påminde om hennes häftiga röda hår. Plötsligt kom jag på att hon ju hade bott i Smedby och kunde vara en bra representant för området.

Och Kristina Lugn bodde mycket riktigt i Väsby på 70-talet, enligt uppgift närmare bestämt på Ardennergatan i Smedby. Hon jobbade som skolbibliotekarie på Ekeboskolan (numera Sverigefinska skolan), enligt flera en mycket sträng, men inspirerande, sådan.

Nu vill Michael Neiss genom tre medborgarförslag att poeten och författaren får en plakett på ett hus i Smedby, en gata uppkallad efter sig och att biblioteket i Messingen döps om till Kristina Lugn-biblioteket.

– Passande nog ligger kommunens bibliotek redan vid Love Almqvist torg, och det känns därför helt rätt att spinna vidare på det litterära temat. Om Uppsala kan ha ett Karin-Boye-bibliotek, borde Väsby definitivt skaffa ett eget Kristina Lugn-bibliotek, säger Michael Neiss.

”Intressant initiativ”

Och det blir inte tvärnej från kommunen.

– Medborgarförslaget är ett intressant initiativ att uppmärksamma en känd författare och akademiledamot som har haft en anknytning till Upplands Väsby. Jag ska dock inte föregripa kommunstyrelsen eller kultur och fritidskontorets beredning av de tre förslagen, säger Roland Storm, (VB), ordförande i namnberedningen.

Om Michael Neiss bara får välja ett av sina tre medborgarförslag blir det en plakett i Smedby.

– Smedby är ett eftersatt område, det har ju tidigare även funnits med som utsatt område på polisens lista. Jag vill göra något positivt för Smedby och då kan Kristina Lugn stå för det positiva.

Men hur hamnar en tysk från Berlin i Sverige och Smedby?

– Kärlek, studier, jobb. Som det brukar vara, säger han.