Mia Päärni(s) efter dubbelmorden: En tung dag

10 procent av landets mord skedde i Järva förra året, på fredagskvällen hände det igen. Två personer sköts till döds i Rinkeby. Stadsdelsnämndens ordförande är på plats i området dagen efter dubbelmordet.

  • Publicerad 14:47, 3 dec 2016

Mitt i har tidigare rapporterat om att 10 procent av Sveriges mord senaste året sker i Järva. Sent i går kväll sköts ytterligare två personer till döds och på ett kafé i Rinkebystråket. En person uppges också fått lindriga skador och uppsökte sjukhus.

Läs mer: 16 mord på ett och ett halvt år i Järva

Det fanns under förmiddagen ingen gripen eller misstänkt för skottlossningen som uppges skett med automatvapen.

– Det finns uppgifter om att två eller fler personer som ska ha lämnat platsen men vi har i nuläget inga misstänkta och de två avlidna är inte heller identifierade än, berättar Mats Eriksson på polisens mediecenter.

Läs mer: Härifrån kommer mordvapnen

Medborgarkontoret i Rinkeby öppnade klockan 10:30 på lördagen med anledning av morden.

– Vi finns här för de som behöver prata men vi rör oss också ute i området, berättar Claes Talm som tidigare bott i Rinkeby och är med i Stödgruppen Rinkeby-Kista.

När Mitt i besöker medborgarkontoret har det bara varit en person inne.

– Många besöker moskén och för att prata istället, men det är viktigt att vi visar att vi finns för de som behöver. Detta blir även en samlingspunkt för de som rör sig i området så som trygghetsvärdar och polis, berättar han.

Medborgarkontoret kommer att ha öppet till klockan 17:00 på lördagen.

– Därefter får vi se, men just nu är det lugnt här.

På plats i Rinkeby är även stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista:s ordförande Mia Päärni (s).

– Jag är jätteledsen, det är en tung dag. Jag finns här i området för att prata med folket, det jag möts av är att de är ledsna och uppgivna. De känner sig maktlösa. En sådan här dag tappar den mest optimistiska hoppet, säger hon när hon tagit en lunchpaus på Rinkeby torg.

Vad gör ni politiskt för att sådant här inte sker?

– Det handlar om allt från att få bukt med arbetslöshet och få en bättre skola. Det här är en utveckling som pågått i många år och det måste till en ändring. Men för det krävs också resurser, för mer personal i skolan eller för att öppna en fritidsgård till exempel så behövs det resurser och de pengarna måste avsättas på en högre politisk nivå. Jag har förståelse att många är arga och besvikna på politiker och även på mig, säger Mia Päärni.

– Våldet har normaliserats när något sådant här sker på det här sättet. Jag saknar ord.

Ett av gårdagens offer uppges ha skjutis i huvudet. Kriminologen och gängexperten Camila Salazar som jobbar på Fryshuset, har tidigare sagt till Mitt i att våldet på gatorna blivit mer extremt.

– Tidigare kunde det skjutas mot ett ben som en varning, eller varnas på annat sätt, medan det nu handlar mer om rena avrättningar, sa Camila Salazar till Mitt i 

Inrikesminister Anders Ygeman (s) har tidigare kommenterat morden i Järva till Mitt i.

– Det här visar att vi måste ha tuffare lagstiftning, mot grova organiserade brottsligheten och prioritera polisens resurser på så sätt att vi måste ha fler poliser i Järva området.

Läs mer: Ygeman (s) kommenterar morden