Vinnare. Löpningen har äntligen blivit en vana för Charlotta Johansson. Turerna går ofta i Bagisskogen eller i Nackareservatet. Foto: Sacharias Källdén

Metod: Nu har Skarpnäcksbon sprungit i 365 dagar

Det är ingen bedrift som leder till priser på idrottsgalor. Men en engelsk mil om dagen har belönat Skarpnäcksbon Charlotta Johansson rikligen både fysiskt och psykiskt. Mitt i fanns med när den tidigare soffpotatisen tog på sig löpardojorna för 365:e dagen i rad.

  • Publicerad 13:34, 19 jun 2022

Skarpnäcksbon Charlotta Johansson är eld och lågor över metoden "Runstreak" som hon säger är en väg till mer aktivt liv och bättre hälsa för osportiga personer. Metoden går kort och gott ut på att springa minst en engelsk mil, alltså 1,61 kilometer, utan avbrott varje dag i 365 dagar.

– Jag är verkligen ingen sportig typ och kommer från familj som inte rört på sig. Går det för mig så kan det funka för vem som helst tänker jag. Det är därför jag är lite evangelisk, säger Charlotta angelägen om att föra glädjens budskap vidare för allas bästa.

Har sprungit 3 200 dagar

Den som gjort en runstreak kan lista sig på den internationella runstreak-listan.

Listan på svenska löpare toppas av 44-åriga Vallentunabon Ellen Westfelt som löpt mer än 3 200 dagar utan avbrott.

Här kan den som löpt minst en engelsk mil i 365 dagar utan avbrott lista sig.

Både inomhus på löpband och utomhus tillåts.

Det är inte okej att ersätta löpningen med exempelvis skidåkning eller cykling. Ej heller att promenera.

Reglerna i sin helhet finns på Runstreak Sveriges hemsida.

Källa: Runstreak Sverige

Visa merVisa mindre

Vana. Undantaget avbrottet på tio dagar, har Charlotta sprungit i nästan 700 dagar nu. Hon började med målet att springa varje dag i en vecka. Sedan fortsatte hon. Foto: Sacharias Källdén

Bland blommor och snö

Och löpt har hon gjort. I lust och fägring stor som denna 365:e dag när Mitt i möter henne på väg ut i grönskande Bagisskogen. Men hon har också tagit på sig löparkläderna när det varit mörkt, regnigt och snöfall. Och när hon känt sig hängig.

– Det har varit motigt jättemånga gånger. Men 1,6 kilometer är en ganska låg tröskel och det är det som är fördelen med den här metoden för oss som tycker det är svårt att komma i gång och hellre ligger på soffan och käkar praliner, säger hon och skrattar.

Tvingades börja om

Metoden visar ingen pardon. Blir du så sjuk att du inte kan jogga lätt får du börja om från början om du vill nå målet och bli en äkta "runstreaker" efter 365 dagar. En lättare släng av corona hindrade henne inte, men när hon åkte på en rejäl förkylning blev hon hemma i sängen.

– Jag hade sprungit i 310 dagar när jag blev sjuk. Och då blev det upphåll på tio dagar. Sedan började jag om.

Foto: Sacharias Källdén

Det kan tyckas skoningslöst att bli fälld på 310:e dagen och tvingas börja om. Men Charlotta Johansson försvarar sitt evangelium.

– Det är också fördelen att du måste göra det varje dag för att hålla vanan. För ofta är du inte så dålig att du inte kan ta en promenad. Och då är skillnaden i ansträngning till att jogga lätt inte så stor, säger Charlotta.

Råd från sjukvården

Specialist i allmänmedicin om att träna när man är sjuk/krasslig:

Risken är hjärtmuskelinflammation.

"Jag brukar som en grov regel säga att om du har en förkylning så bör du inte anstränga dig så att du blir kraftigt andfådd. Om du känner dig så pass bra att du orkar träna, kan du träna teknik och även lättare styrketräning, om kroppen orkar. Du ska aldrig träna eller idrotta om du har feber."

Källa: 1177.se

Visa merVisa mindre

Mår du bättre?

– Jättemycket. Jag är mycket piggare, jag är smidigare och känner mig inte stel. Jag orkar dansa i flera timmar, springa till bussen och har gått ner i vikt. Jag mår bättre både fysiskt och psykiskt.

När Charlotta Johansson sticker iväg in i Bagisskogen och vidare på den 365:e löpturen så lär det inte vara den sista.

– Jag kommer att fortsätta. Men nu blir jag en äkta runstreaker och får registrera mig på officiella runstreaksidan, säger Charlotta Johansson med glädje i rösten.

Familjen i Orhem sålde bilen och satsade på supercykel

"Det är när det har känts som jobbigast att göra det som det har hjälpt mest. Jag kommer hem igen med en helt annan känsla" berättar Charlotta Johansson Foto: Sacharias Källdén