Meteorologens råd: ”Lita inte på mobilappen”

Många har reagerat på att väderprognoserna inte varit helt tillförlitliga i Stockholmsområdet den senaste tiden. Sydliga lågtryck är boven i dramat enligt meteorologerna som avråder från att lita fullt ut på mobilappens prognos.

  • Publicerad 15:08, 11 jul 2017

I flera dagar har de flesta väderprognoser förutspått en hel del regn i Stockholmsområdet under tisdagen och onsdagen. Men nu verkar det istället utebli och det ska skina upp. Även förra helgen utlovades ett riktgt oväder och Stockholms semesterfirare förberedde sig på soffmys – men istället blev det kanonväder.

Sydligt lågtryck

Så varför blir väderprognoserna fel? Går det inte att planera semesteraktiviteterna utifrån dem? Lokaltidningen Mitt i tog hjälp av en meteorolog för att reda ut frågetecknen.

– Just nu, och även förra helgen, var det lite speciellt då vi hade ett lågtryck söderifrån. Det är lurigare att förutspå vilken bana de tar och vart det tillhörande regnet hamnar än på de vanligare västliga lågtrycken, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Stora konsekvenser

I Skandinavien är det vanligast med västliga eller sydvästliga lågtryck, de är vädermodellerna också ganska bra på att förutspå banan på. Men de sydliga lågtrycken sticker ofta iväg lite åt öster eller och väster vilket ställer till problem för meteorologerna.

– Eftersom Sverige är ett sådant avlångt land får det stora konsekvenser om lågtrycket tar en lite mer östlig eller västlig bana. Regnet kan då hamna på helt andra ställen, säger Maria Jönsson.

Ska man inte lita på väderprognoserna?

– Man ska kanske inte lita fullt ut på mobilens egna väderapp, vilket är den prognos många går efter. Den utgår från en väldigt specifik punkt och även om det står att det ska vara uppehåll där kan ett närliggande regnoväder ta en liten annan bana och röra sig över just den platsen också. Då får ju prognosen fel.

Hur ska man göra då?

– Gå ifrån punktprognosen och titta på en kartprognos istället. Då är det rätt intuitivt att det är större sannolikhet för regn om det är ett stort område med ihållande regn som närmar sig, än om det är enstaka regnskurar. I en prognoskarta kan man även följa regnets rörelse. Står man mitt i en regnskur och undrar när det blir uppehåll igen är mitt råd att titta på en radarbild. Radarbilden är en observation vart regnet befinner sig och man kan bilda sig en uppfattning av hur det kommer att röra sig.

Så vad hände med allt regn, var försvann det?

Dagens regnområde drog upp över de östligaste delarna av Götaland och Svealand, men just över Stockholm blev det endast lättare regn. Förra helgens regnområde drog längre österut över Finland.