Bild från tidigare års jakt mellan Gömmarens naturreservat och Kungens kurva. Foto: Läsarbild

Mest älgar i Botkyrka – nu har älgjakten startat

Älgjakten är igång på Södertörn. I går startade den i Botkyrka – Södertörns mest älgtäta område. I Botkyrkatrafiken dödades 12 älgar 2017, hittills i år är det sju.

  • Publicerad 09:40, 19 okt 2018

Älgjakten har dragit igång på Södertörn – men i Huddinge tog den slut nästan så snart den börjat.

Fyra utsatta heldagar återstod när man på tisdagsmorgonen konstaterade att de fem älgar man fått skjuta redan fällts.

Huddingetrafiken har dödat fyra älgar hittills i år enligt polisen, men jaktledaren i Huddinge tror att det finns ett stort mörkertal och han hade velat ha en större kvot.

Vill ha fri avskjutning på kalvar

– Vi märker att älgarna blivit fler i Huddinge och misstänker att flera viltolyckor i kommunen inte polisanmäls. Jag tycker att fyra vuxna älgar och fri avskjutning på kalvar borde gälla i Huddinge när kalvarna är så små som i år. De riskerar att dö i vinter, säger han.

I Botkyrka kommun drog älgjakten igång på torsdagen, och jägarna är sedan ute och jagar utvalda dagar till sista december.

Mellan fem-sex älgar per 1 000 hektar mark finns på Södertörn, och det är just Grödinge och Botkyrka som är det mest älgtäta området. I Botkyrkatrafiken dödades 12 älgar 2017, hittills i år är det sju.

Ska folk se upp vid älgjakten?

– Att klä sig i orange och rött när man är ute och går är inte dumt. Men vi har bättre koll på allmänheten än ni har på oss, säger Jan Andersson som både tillhör Jaktklubben Botvid och Grödinge älgskötselområde.

I Botkyrka får 40 älgar skjutas, och de 17 jaktlagen i Botkyrka kommun brukar skjuta av mellan 70 och 75 procent av kvoten.

– Jag skulle tippa att det är ett 50-tal jägare som kommer vara ute, säger Jan Andersson.

Älgjaktsområde i Salem borta

Salems kommuns älgjaktsområde är dock avregistrat hos Länsstyrelsen.

– Orsaken var att det låg inom tätbebyggt område och att ingen jakt bedrevs. Men när älgjaktsområdet var aktivt var tilldelningen en kalv per år, säger Filip Tilja som är fastighetschef på Salems kommun.

Älgjakten är igång på Södertörn.

Fakta

Visste du att...

✔️ Älgjakten i Stockholm började den 8 oktober och pågår till den 31 januari och att de flesta älgar skjuts under hösten.

✔️ Att länsstyrelsens mål är att över 1 000 älgar skjuts i Stockholms län.

✔️ Att det enligt uppskattningar från februari och mars i år finns mellan 250 000–300 000 älgar i Sverige. Älgstammen var ungefär lika stor för tio år sedan, men Jägareförbundet menar att stammen just nu minskar i Sverige.

✔️ Att det enligt samma uppskattningar finns mellan 2 500 – 3 000 älgar i Stockholms län, och att älgstammen var något större i länet för tio år sedan.

✔️ Att det under senaste jaktåret fälldes 84 752 älgar i landet, och att det var 2 600 fler än året före.

✔️ Att jaktåret 1982/83 är den säsong då flest älgar fällts på ett år. 174 700 älgar sköts då.

Källa: Per Zakariasson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet och Länsstyrelserna/Älgdata.se
Visa merVisa mindre

 

 

Älgarna allt färre i Haninge

I Södertörns östra älgskötselområde, där framförallt Haninge kommun ingår, drar också älgjakten igång.

Men här tror inte jägarna att man kommer att skjuta av kvoten, som ligger på 14 älgar.

En fälld älg under älgjakt i Huddinge. Arkivfoto: Läsarbild

– Vi upplever att älgarna blivit färre och färre i Haninge. Sommaren har varit fruktansvärt dålig, säger viltvårdaren Christer Berggren.

Enligt honom finns det ett problem med älgstammen i Haninge och Nynäshamn som skiljer sig helt från situationen som jägarna i Huddinge upplever.

– Min oro är att vi stannar på under sex älgar per 1 000 hektar i vinterstammen i vårt område. Då når vi nästan smärtgränsen. Är det färre älgar än så kan man inte jaga, säger Christer Berggren.

Syftet med älgjakten är att hålla populationen på en sådan nivå att inte skogsskadorna eller trafikolyckorna blir för många.

Fakta

Mest älgar i Botkyrka - nu har älgjakten startat

Flest trafikdödade älgar på Södertörn hittas i Haninge. Här dödades 28 älgar i trafiken 2017, och hittills i år har 17 älgar förolyckats.

I Nynäshamn dödades 14 älgar i trafiken i fjol. 13 har hittills dödats i år. I Botkyrkatrafiken dödades 12 älgar 2017, hittills i år är det sju.

I Huddinge är det bara fyra under 2017 och fyra hittills under 2018.

Källa: Nationella viltolycksrådet/Polisen (per 16 oktober 2018)
Visa merVisa mindre