Nypremiär för restaurangen på Edsbacka. Foto: Stefan Källstigen

Mer vegetariskt när Edsbacka öppnar igen

För knappt två år sen kom beskedet om att restaurangen på Edsbacka Wärdshus skulle läggas ner. Men innan jul kom en tidig julklapp till alla finsmakare i kommunen: nu öppnar restaurangen igen.

  • Publicerad 11:39, 29 dec 2017

Edsbacka Wärdshus är historiskt – på flera sätt. Redan 1626 började det puttra i köket när restaurangverksamheten drog igång och år 2000 var det första krogen i Sverige som fått två Michelin-stjärnor. Men 2016 såg meddelande restaurangen att det var en epok som var förbi: restaurangen la ner och Edsbacka skulle istället verka som festvåning.

Men två dagar innan julafton kom beskedet: nu öppnar restaurangen igen för verksamhet sju dagar i veckan. Nu med krögarna Emil Törnqvist och Alexander Olausson i spetsen.

– Ägarna tror på stället och ville ge det en till chans. Stället har en otrolig potential med tanke på läget, anorna och hur fint det är, säger Alexander Olausson.

Sen stängningen i början av 2016 har det varit en hel del bröllop, julbord och andra fester. Att dra igång restaurangen handlar alltså främst om att få dit besökarna även på vardagarna. Och för att lyckas med det krävs det att anpassa konceptet värdshus till dagens restaurangbesökare. Att både tänka nytt och tänka på miljön är viktigt för att locka gästerna.

– Det får inte bara vara järpar och gräddsås, vi kommer ha mycket fisk och vegetariskt. Men restaurangen kommer stå stadigt på värdshusfoten med goda råvaror och mycket svensk och fransk mat man känner igen.

Kräver dagens restaurangbesökare en högre miljömedvetenhet av kockarna?

– Miljötänk ligger mycket i tiden, en del vill inte äta kött varje dag och då behöver man kanske kunna variera mer. Folk är som de ska vara, kräsna när de går ut och äter. För mig och Emil är det en självklarhet.

Edsbacka är ett värdshus med mycket historia, känner ni av en stör förväntan på nyöppningen?

– Ja men det är bara kul. Vi vill att gästerna ska ha höga krav på oss men högst krav har vi själva.

Nyöppningen har planerats till den 29 januari men beroende på hur snabbt personalen kan börja kan det dröja något. Men i slutet av januari eller början av januari slås restaurangdörrarna upp igen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Säl siktad ända inne i Edsviken

Nyheter "Var uppe i regnet och tittade på oss, bara 20 meter ut." Senast det kom rapporter om säl i Edsviken var hösten 2016 då två stycken plaskade utanför stranden vid Inverness. Nu i helgen hände det igen, och nu ända inne i närheten av Tegelhagens badplats.tisdag 27/10 12:43

Nu har norra delen av blågröna stråket öppnats

Nyheter "En av de bästa naturvårdsinsatser vi har gjort i Sollentuna." Planeringen av det blågröna stråket, parkområdet vid Väsjön, har pågått i flera år. Nu har den första etappen öppnats och gjort det enklare att promenera mellan sjön och Törnskogens naturreservat.tisdag 27/10 5:50

Hysch hysch kring Securitas närvaro vid Norrvikenleden

Nyheter Trafikverkets anläggning bevakas sedan flera veckor. Sedan flera veckor står en bil från Securitas dygnet runt utanför Trafikverkets anläggning vid Norrvikenleden. Det har lett till förvåning och spekulationer bland de många bilförare som passerar...måndag 26/10 5:15