Färre har köpt färsk mat i lokala mataffärer under den ovanligt varma sommaren. Foto: Mitt i/Collage

Mer slängt och lägre intäkter i extremvärmen

Vissa produkter har sålt bättre, men totalt har den ovanligt varma sommaren missgynnat matbutiker i Solna och Sundbyberg. Och det är inte bara grillrelaterade produkter som har sålt sämre och slängts mer. – Jag tror inte folk har orkat laga mat när det varit så varmt, säger Angelica Fatenberg på Hemköp.

  • Publicerad 19:23, 8 aug 2018

Varmt väder är inte per automatik dåligt för matbutiker i Solna och Sundbyberg.

– Mindre butiker brukar gynnas av en varm vår och tidig sommarvärme, säger Rasmus Samuelsson, butikschef på Ica nära i Järvastaden.

Men när värmen håller i sig länge brukar det bli ett bakslag.

– Då är många kvar på landställen längre, säger han.

Sommarens väder har dock inte bara varit varmt, det har varit ovanligt varmt. Detta har lett till ökad försäljning av några produkter.

– Det har gjort så att vi har sålt väldigt mycket mer vatten och meloner, säger Samuelsson.

Men sommarens eldningsförbud har slagit hårt mot de lokala matbutikerna. Butikschefer vid Ica nära i Järvastaden, Hemköp i Sundbyberg, Coop i Västra skogen och Hemköp i Frösunda berättar alla att grillprodukter och kött har sålt betydligt sämre än andra somrar.

Fler har köpt färdiglagad mat i sommar

Och när det inte går att grilla köper inte kunderna bara något annat i butiken.

– Jag vet faktiskt inte vad de äter istället. Lättare måltider, sallad, frukt och grönt har gått lite bättre, men det är sådant folk ändå brukar köpa mycket för att ha till det de grillar, säger Samuelsson och fortsätter:

– När försäljningen går ner så här mycket är det lättare att se vad man inte säljer än vad man säljer mer av.

Coop i Västra skogen har noterat något som säljer bättre i värmen och brist på grillmöjligheter.

– Vi har dubblerat försäljningen av färdiggjorda sallader. Jag tror inte att folk orkar laga mat när det är så varmt, säger Nedin, butikschef på Coop i Västra skogen.

Han berättar att sommaren alltid är en lugnare period för deras butik.

– Det är alltid färre kunder när det är semestertider. Möjligen är det ovanligt få äldre som har vågat gå ut och handla när det har varit så varmt. 

”Fått slänga mycket”

Hemköp i Sundbyberg har ökat sin försäljning av glass och dricka med 30 procent i sommar. Trots det har värmen totalt varit negativ för butiken. 

– Det har inte vägt upp för det andra. Vädret har inte varit bra för oss, säger butikschefen Angelica Fatenberg.

Hon berättar att det inte bara är grillprodukter som har gått sämre.

– Vi har tyvärr fått slänga mycket i sommar. Alla produkter som har ganska kort bäst före-datum, som bröd, kött, fisk, mjölk och grädde, har vi slängt mer av än normalt.

Fatenberg är också inne på att värmen gör folk mindre sugna på att laga mat.

– Jag och de jag umgås med köper hellre hämtmat eller går på restaurang än att stå i köket när det är så varmt. Speciellt när det inte ens har gått att köpa en fläkt. Jag tror det är restaurangerna som har vunnit på värmen, säger hon.

Hemköp i Frösunda har själva valt att inte sälja grillkol på sistone, trots att det blev tillåtet att grilla på egen tomt den 25 juli.

– Vi har valt att ta bort det tills vädret lugnar sig lite mer, säger butikschefen Alexander Rosmark och förklarar att det framför allt är minskad försäljning av kött och grillartiklar som har påverkat deras sommarförsäljning.