Mer skärmtid ska få barn att läsa fler böcker

Läs upp och lås upp. Nu lanserar Berättarministeriet, som finns i Hagsätra och Husby, en app som ska få barn att läsa mer. För att låsa upp surfplattan måste barnen läsa ett kapitel ur populära barnböcker. – Skillnaden mellan skolor som digitaliserar och de som inte gör det är gigantisk, säger Dilsa Demirbag Sten, verksamhetsansvarig.

  • Publicerad 17:24, 24 maj 2016

Sommarlovet står för dörren och med det oceaner av tid för läsning. Men allt fler barn blir sämre på att läsa och skriva och allt färre barn läser böcker på fritiden.

Berättarministeriet som har skrivarverkstäder i Hagsätra och Husby vill stimulera barnens läsning. Nu lanserar de appen Läs upp. Den innebär egentligen läsning genom mer skärmtid.

– I vanliga fall tillhandahåller vi inte material till allmänheten utan bara till våra verksamheter. Men vi satte oss in i digitaliseringen av skolan och insåg att ojämlikheten som finns kommer att accelerera i en skrämmande hastighet. Skillnaden mellan de som digitaliserar och de som inte gör det är gigantisk, säger Dilsa Demirbag Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet, och fortsätter:

– Vissa skolor är engagerade och gör jättespännande och roliga saker, medan man på andra skolor köper hårdvaran med vet inte hur man ska använda den. Då hamnar våra barn efter ännu mer.

Berättarministeriet har därför tagit fram appen Lås upp i samarbete med några bokförlag. För att barn ska komma in i surfplattans operativsystem måste de först läsa ett kapitel ur en bok i appen och sedan svara på en enkel läsförståelsefråga. Precis som ett datorspel bygger Läs upp på direkta belöningssystem där man samlar på sig poäng och medaljer efter utlästa kapitel.

– De barn som vi har testat det här på tycker att det är väldigt roligt att få låsa upp, säger Dilsa Demirbag Sten.

Ni vänder er ju främst till barn i utsatta områden. Har alla surfplattor hemma?

– Vi vänder oss först och främst till skolor med den här appen. Men det finns plattor och smartphones i de flesta hem idag. Men dt är innehållet som är det viktiga.

I urvalet av böcker finns bland andra LasseMajas Detektivbyrå, Tsatsiki och Galna gatan.