Bibliotekschefen Karin Axelsson och kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) visar rummet för de yngsta, som har blivit större och fått läskojor. Foto: Märta Lefvert

Mer plats till barnen i nyrenoverade bibblan

På onsdag öppnar Bagarmossens bibliotek. De slitna lokalerna har renoverats grundligt och barn och unga har fått mer plats.

  • Publicerad 11:30, 15 feb 2021

Det luktar nymålat i Bagarmossens bibliotek. Både väggar och tak har fått ny färg och bokhyllor och möbler har lackerats om. Färgerna går framför allt i vitt, grått och blått. 

Bibliotekschefen Karin Axelsson konstaterar att känslan är betydligt mer rofylld än när renoveringen startade i oktober.

– Förut var lokalerna väldigt slitna och mer av ett hopplock. Nu är inredning och färger enhetliga och det ger en känsla av lugn, säger hon.

Bättre siktlinjer

Karin Axelsson visar runt i Bagarmossens bibliotek någon vecka före återöppningen, den 17 februari. På plats är också kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). För honom är trygghetsaspekten extra viktig. De nya bokhyllorna man har köpt in är till exempel lägre, för att man lätt ska kunna se över dem.

– Man har skapat bra siktlinjer i biblioteket, så att man kan se vad som pågår överallt. Det är viktigt för att alla ska känna sig trygga, säger han.

Bibliotekschefen Karin Axelsson och kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) i vuxenavdelningen, mellan två av de blålackerade bokhyllor som förut var träfärgade.

Små läskojor

Men den största förändringen är att barn och unga får mer plats – extra viktigt i en stadsdel med många barnfamiljer. Precis som förut har de minsta barnen sitt rum till vänster om entrén, men rummet har vidgats. Här finns nytt golv, nya soffor, ljuddämpande lampor och två små nya läskojor att krypa in i.

I ett rum strax intill har 7–9-åringarna fått ett eget rum, med gradänger att sitta på, medan 9–12-åringarnas utrymme har flyttats längre in i biblioteket, mittemot tonåringarnas bokhyllor.

– Förut var småbarnens och 9–12-åringarnas utrymmen intill varandra. Det var inte bra eftersom 9–12-åringar kan behöva läsro medan småbarn måste få låta. Nu har vi en mer genomtänkt indelning, säger Karin Axelsson.

Läskoja, i rummet för de yngsta barnen. Foto: Märta Lefvert

Högst 15 personer

Vuxenavdelningen finns numera längst in i biblioteket. Här har man också placerat tidskrifts- och studierummet för den som vill sitta och plugga.

– Men det är tyvärr inte möjligt nu. Under pandemin gäller maxgränsen 15 personer i biblioteket och besöken ska vara korta, säger Karin Axelsson med en lätt suck.

Mycket återbruk

1,4 miljoner kronor har renoveringen kostat (plus kostnader för ny ventilation och fönsterrenovering, som fastighetsägaren Stockholmshem står för). Återbruk har varit ett nyckelord. Visst har nya bokhyllor, bord och stolar köpts in men många av de gamla finns också kvar. De har renoverats och målats om.

– Stadens miljöprogram är väldigt tydligt. Återbruk är viktigt och renoveringar ska göras med hänsyn till miljön, säger Jonas Naddebo.

Renoveringen kostade 1,4 miljoner

Aktuellt: Bagarmossens bibliotek återöppnar den 17 februari.

Nyrenoverat: Nymålade lokaler. Nya golv i tidskriftsrummet och i rummet för de yngsta barnen. Nylackerade eller nyinköpta möbler och bokhyllor. Ny filmprojektor. Ny ventilation. Större utrymmen för barn och unga. Nyrenoverade fönster, på utsidan.

Kostnad: 1,4 miljoner kr, från Stockholms stads investeringsmedel. Utöver det har fastighetsägaren Stockholmshem bekostat den nya ventilationen och fönsterrenoveringen.

Besöksgräns: Någon invigning blir det inte, pga pandemin. Antalet besökare i lokalerna får vara högst 15, enligt gällande restriktioner.

Visa merVisa mindre