Frukost. Kantarelltoast, varma mackor, soppor och hamburgare. Det kan kaféföreståndarna Linda Ström och Christer Odebrand servera. Foto: Ny Gemenskap

Mer pengar till fler frukostar för utsatta i Vällingby

Nu skjuter stadsdelsförvaltningen till 50 000 kronor till föreningen Ny Gemenskap, som bjuder på frukostar till utsatta utanför Västerortskyrkan. "Vi tar inte någon paus i och med pandemin utan vi ser att behovet är lika stort" säger kaféföreståndaren Linda Ström.

  • Publicerad 11:20, 3 dec 2020

Varje vardag delar föreningen Ny Gemenskap ut gratis frukost till ungefär 80 personer vid Västerortskyrkan i Vällingby.

– Vissa lever i direkt hemlöshet och bor i skogen, vissa är ensamma fattigpensionärer och vissa är från socialpykiatrin. Men det är öppet för alla och det är färgstark grupp av människor, säger Linda Ström som är föreståndare för föreningens kafé i Vällingby.

Sökte pengar – fick inte allt

Kaféet drivs i samarbete med Västerortskyrkan och stadsdelsförvaltningen. Föreningen sökte om 150 000 kronor för 2020 från stadsdelsförvaltningen, men fick bara 100 000. Nu ska föreningen få resten också, då förvaltningen ser ett behov att stärka upp verksamheten under pandemin.

– Vi tar inte någon paus i och med pandemin utan vi ser att behovet är lika stort, säger Linda Ström.

Gratis. Ungefär 80 personer käkar gratis frukost vid Västerortskyrkan i Vällingby varje vardag. Foto: Matilda Klar

På grund av corona serveras frukosten utomhus och besökarna får inte komma in i kyrkan.

– Men man kan stå på baksidan av kyrkan och småprata lite, där kan man säga hej och få ett sammanhang trots hur tiderna ser ut just nu, säger Linda Ström.

Vad kan man som medmänniska göra?

– Gå in på vår hemsida och bli månadsgivare eller swisha, man kan också komma och lämna överblivna, varma kläder mellan klockan 9 och 12 på vardagar, säger Linda Ström.