Foto: Mikael Andersson

Mer pengar till Botkyrkas barnskötare

Botkyrka kommun gör i år en extra satsning på kommunens barnskötare. Bättre utbildning och mer betalt väntar anställda inom yrkesgruppen.

  • Publicerad 05:14, 19 apr 2021

Sex miljoner extra till Botkyrkas barnskötare. Det meddelade kommunen att man skjuter till yrkesgruppens löner efter kritik från facket.

– Vi har under en längre tid fört en dialog med fackförbundet Kommunal, de har framhållit att lönerna för våra barnskötare är för låga. Jag kan inte göra annat än att hålla med. I år hade vi möjlighet att göra en satsning, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S), utbildningsnämndens ordförande i Botkyrka.

Utbildningsförvaltningen menar att lönepåslaget kommer att variera från individ till individ, men Ksiazkiewicz uppskattar att det i genomsnitt motsvarar cirka 600 kronor per barnskötare, utöver det ordinarie lönepåslaget.

För att kunna ta del av de extra pengarna kräver kommunen att barnskötaren ska vara yrkesutbildad, tillsvidareanställd och arbeta inom förskolan.

Kommer pengarna att användas till rena lönesatsningar, eller kommer man att anställa fler också?

– Pengarna går bara till lön. Utöver Kommunals avtal, säger Ksiazkiewicz.

Satsar på utbildning

För att höja statusen på barnskötaryrket vill kommunen, förutom rena lönesatsningar, också jobba med fortbildningar och vidareutbildningar, enligt Ksiazkiewicz.

Just nu får 32 barnskötare, som saknar utbildning för yrket, studera till barnskötare. Utbildningar började den 4 september och sträcker sig över tre terminer.