Förra året fick Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, in ett anonymt tips om att det skulle förekomma tvångsåtgärder på vård- och omsorgsboendet Treklövern med syftet att begränsa rörelsefriheten för de boende.
Tipset handlade om att det skulle finnas haspar på fönster och att handtag på balkongdörrarna var borttagna. Anledningen till tvångsåtgärderna var, enligt tipsaren, att bemanningen på boendet var för låg.
– Jag blev förvånad när jag hörde talas om detta och gick rundor för att se om det kunde stämma. På en balkong fanns det en hasp på en av fyra dörrar. Det gick alltså att ta sig ut på balkongen genom de andra dörrarna, men vi har valt att ta bort haspen nu, säger Marcela Gallardo, enhetschef på Treklövern.
I höstas utförde Ivo en inspektion av boendet. I beslutet går att läsa att myndighetens inspektörer inte funnit några otillåtna tvångs- eller begränsningsåtgärder på Treklövern.
För låg bemanning
Däremot kritiserar Ivo nattbemanningen på boendets demensavdelningar och menar att de inte är bemannat "på så sätt att personal har uppsikt och utan dröjsmål kan hjälpa och stödja" de boende med demenssjukdom.
– En kommunal verksamhet ska tåla att granskas och ta emot tips på förbättringar. För mig är det viktigt att Ivo konstaterar i sitt beslut att vi jobbar helt rätt när det gäller tvångs- och begränsningsåtgärder. I fall att de behövs ska det alltid ske i samråd med hälso- och sjukvården samt med samtycke från den enskilde och dess anhöriga, säger Marcela Gallardo.
"Positivt"
Nu har politikerna i äldre samt vård- och omsorgsnämnden tagit beslutet att öka bemanningen från tre till fem medarbetare. På Treklöverns fyra demensavdelningar ska det nu finnas personal på plats hela natten samt en medarbetare som delar sin tid mellan de två somatiska avdelningarna.
– Det är positivt att vi få mer personal. Vi har börjat rekryteringen och kommer att ha personal på plats till nästa schemaperiod, i april, säger Marcela Gallardo.