Brommaborna Maria Uzowuru, 54 och Eva Rende Tavares, 70. Foto: Emilia Hedman

Mer miljötänk efter het sommar

Enligt en ny mätning har klimatfrågan i valet aldrig rankats så högt som nu. Sommarens extremvärme och bränder kan vara en bidragande faktor till mätningens resultat. – Jag har tänkt extra på hur man kan påverka miljön, säger en av de Brommabor som Mitt i tog ett snack med.

  • Publicerad 18:16, 14 aug 2018

Miljö och klimat är nu bland de fem viktigaste frågorna för väljarna enligt en färsk mätning från Novus.

35 procent av de tillfrågade svarar att klimat och miljö är en av valets viktigaste frågor jämfört med 30 procent i juni. Klimatfrågan har aldrig tidigare rankats så högt sedan Novus mätningar startade 2010, rapporterar SVT. 

Sommarens extremvärme och bränder kan vara en bidragande faktor till mätningens resultat.

Brommaborna Eva Rende Tavares, 70, och Maria Uzowuru, 54, är två som tycker att miljöfrågan är viktig.

– Jag tror att folk har vaknat upp den här sommaren och förstått allvaret med klimatet. På ett sätt är det bra att det blev en så ovanligt varm sommar nu precis innan valet så att folk kan påverka genom att rösta, säger Maria.

Eva Rende Tavares har varit engagerad i miljöfrågor länge och är förvånad av att fler inte bryr sig.

– Jag förstår inte varför man blundar för det. Jag försöker att göra allt som går att göra, jag går i miljödemonstrationer och tar reda på så mycket information som möjligt om klimatet.

Anders Carlsson, 59, från Riksby blev även han oroad för miljön under sommaren.

– Jag har tänkt extra på hur man kan påverka miljön. Jag cyklar och har ingen bil, sen tar jag alltid med mig egna påsar till mataffären.

Anders Carlsson cyklar istället för att åka bil.

Slänger inte mat i onödan

På restaurangen Tobbes kök i Beckomberga värnar man om miljön genom att inte slänga för mycket mat.

– Vi ser till att hålla portionerna lagom stora så att maten äts upp. På vissa restauranger serveras ett kilo kött per portion. De äts inte upp och man behöver slänga mat i onödan, säger Torbjörn Stenberg som äger restaurangen.

På Park bageri och konditori i Äppelviken har man märkt en efterfrågan på miljövänliga produkter en längre tid.

– Det finns en efterfrågan på närproducerat och växtbaserat som vi måste följa för att få kunder. Vi har också haft ett miljötänk ett bra tag, allt ifrån vad vi valt för elbolag till hur vi sorterar våra sopor, säger Josefin Åhlfeldt som är en av ägarna.