Stockholmsregionen är värst drabbat i landet av varsel. 20 576 stockholmare har varslats. Foto: Mitt i

Mer än vartannat varsel i Sverige drabbar Stockholm

Coronaviruset fortsätter att orsaka varsel i länet. Aldrig tidigare har siffrorna varit så höga. Totalt 20 576 stockholmare har nu varslats.

  • Publicerad 11:44, 30 mar 2020

För bara en vecka sedan meddelade Arbetsförmedlingen att 10 275 personer i Stockholms län varslats på grund av coronaviruset.

Nu kommer dagens siffra.

Från den första mars fram till i dag har 20 576 stockholmare varslats. Under samma period varslades totalt 36 800 i hela landet. 55 procent av varslen rör Stockholm.

– Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. Foto: Lina Siksjö.

Fördubbling av varsel

Varselsiffrorna har aldrig tidigare varit så höga som nu, menar Arbetsförmedlingen. Varken finanskrisen i början av 1990-talet eller 2008 kommer i närheten av dagens siffror.

Takten på varslen har dessutom ökat. I jämförelse med förra veckan har antalet varsel nästan fördubblats.

– Det är viktigt att komma ihåg att det här är en helt annan kris än vad vi varit med om tidigare. Den kommer att gå över, men det är svårt att säga när, säger Annika Sundén.

Siffror

Varsel i Stockholms län

Mars 2019: 1 033.

Mars 2020 (till och med 29 mars): 20 576.

Källa: Arbetsförmedlingen

20 gånger fler

Antalet varsel i Stockholms län är nästan 20 gånger fler nu än under mars månad i fjol. Coronaviruset har slagit extra hårt mot Stockholm vilket också syns i varselstatistiken.

Hotell- och restaurangbranschen toppar fortfarande listan över flest varslade.

– Att arbetslösheten nu stiger går helt i linje med våra prognoser. Redan innan krisen såg vi en avmattning i den svenska ekonomin. Utöver det ser vi en viss ökning till följd av coronaviruset, säger Annika Sundén.