Vänskap. Genom det nya mentorskapsprogrammet har många kvinnor hittat vänner i varandra. Foto: Mostphotos

Mentorskap förenar kvinnor i Järva

Nyanlända kvinnor i Järva matchas ihop med etablerade kvinnor för stöd, integration och vänskap, genom ett nytt mentorskapsprojekt. Nu hoppas Kvinnokraft Järva att fler ska vilja delta.

  • Publicerad 12:29, 23 apr 2021

Mitt i har tidigare rapporterat om Kvinnokraft Järva: ett projekt som syftar till att stötta nyanlända och icke-etablerade kvinnor i processen till arbete, studier och delaktighet.

Nu har verksamheten utökats med ett mentorskapsprogram. Här får nyanlända kvinnor kontakt med etablerade kvinnor för att kunna öva det svenska språket, få ett stöd i etableringen och lära känna sin nya stad.

Matchas utifrån intressen

Programmet kom till efter att man insåg att många av deltagarna helt saknade kontakt med etablerade svenskar, samtidigt som att det var något de verkligen önskade ha, berättar Elin Palmstierna, delprojektledare.

– De få möten som sker är ofta genom skolan eller i kontakt med myndigheter. Vi lever i våra slutna rum och få möten sker över stadsdelsgränserna. Genom mentorsprogrammet vill vi skapa möten och bidra till att öppna upp Stockholm. Det har visat sig bli ett fint utbyte för båda parter, säger hon.

Mentorsparen matchas utifrån intressen, ålder och önskemål. Genom programmet ses de digitalt en gång i veckan, men många par väljer att utöka kontakten lite extra. 

– Vi har till exempel ett mentorspar som övningskör tillsammans, och så har vi flera som ses på luncher eller promenader, och planerar andra aktiviteter när corona är över. Men alla par har sina egna relationer, och det är viktigt att påpeka att det inte ställs några krav utöver ett samtal i veckan, säger Elin Palmstierna.

Elin Palmstierna, delprojektledare på Kvinnokraft Järva. Foto: Privat

Söker fler mentorer

Nu söker Kvinnokraft Järva efter fler etablerade kvinnor som kan tänka sig att bli mentorer, eftersom efterfrågan är stor.

– Mentorerna är en väldigt heterogen grupp; det är kvinnor med vitt skilda erfarenheter och de kommer från hela Stockholmsområdet. Vem som helst som är kvinna och etablerad i Stockholm kan ansöka, säger Elin Palmstierna, och fortsätter:

– Och det är även viktigt att påpeka att de nyanlända kvinnorna också är långt ifrån en homogen grupp. De har olika bakgrund, drömmar och förutsättningar. Det de har gemensamt är att de har fått lämna sina hemländer för att börja om på nytt här i Sverige.

Kvinnokraft Järva har haft en intern utvärdering av mentorsskapsprojektet. Där beskriver en av deltagarna relationen:

"Hon är min första svenska kompis. Min familj är kvar i Syrien och jag är ensam. Vi hörs två gånger per vecka och diskuterar allt som har med livet att göra. När corona är över planerar vi att bjuda hem varandra på middag. Tillsammans med henne känner jag glädje och tillit. Ett systerskap.”

Kvinnokraft Järva

✓ Ett samverkansprojekt mellan Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Studiefrämjandet Stockholms län och Jobbtorg.

✓ Projektet är finansierat av regeringen via länsstyrelsen, genom så kallade paragraf 37-medel.

✓Är man intresserad av att bli mentor går det bra att höra av sig till elin.palmstierna@stockholm.se.

Visa merVisa mindre