Mitt i spår. Illustration: Johan Rönnblom

Men framtiden då? Här är en titt i spåkulan för västerort

Bondeuppror har vi inte sett på hundratals år – men ska 2020-talet bli ytterstadsupprorens tidevarv? Inte otänkbart, för Stadshuset och den lokala opinionen i både Hässelby och Vällingby är på kollisionskurs i flera frågor. Och striden lär pågå en bra bit in på det nya decenniet, spår Mitt i.

  • Publicerad 11:00, 7 jan 2020

Åtminstone två stora stötestenar från slutet av 2010-talet kommer att kasta långa skuggor in i det nya decenniet: Lövstaverket och försäljningen av Vällingby centrum.

Staden behöver ett nytt stort värmeverk – annars kan man inte stänga kolkraftverket i Värtan som man lovat, och heller inte lägga ned det ålderstigna Hässelbyverket. Men ska det nya verket verkligen ligga i Lövsta? På förgiftad mark, där det dessutom kräver nedläggning av både en populär badplats och en livaktig båtklubb, samt enligt forskare riskerar att förgifta vårt dricksvatten?

En stark lokal opinion slåss förtvivlat för att stoppa bygget, och har definitivt inte gett upp.

Även vad gäller anrika Vällingby centrum, invigt 1954, är oenigheten stor och känslorna starka. Två miljarder kronor räknar staden med att få in genom en försäljning – pengar som enligt majoriteten i Stadshuset behövs bättre på annat håll. Men motståndet är stort, från oppositionen och från många Vällingbybor. Vad betyder en försäljning för framtida lokalhyror, och kommer kulturinstitutionerna att kunna vara kvar när privata aktörer ska vinstoptimera?

Mitt i spår utan tvekan en fortsatt het debatt i bägge frågorna. Men hur det sedan slutar…det är spåkulan lite för immig för att kunna avslöja just idag.