BOKEN. Melody Farshin har skrivit en ungdomsroman om hur det är att vara tonåring i en av miljonprogrammets förorter. Foto: Leif Oldenburg

Melody ger förortens unga en röst

En ung tjej i förorten som älskade att läsa. Men för Melody Farshin fanns inga böcker om hennes egen verklighet. Nu har hon själv skrivit en ungdomsroman om två tonåringars liv i en miljonförort.

  • Publicerad 01:15, 6 sep 2018

Det viktiga för mig är vad läsarna tycker.

Vi träffas en lördagsförmiddag i Kista Galleria, inte långt från Husby där hon växte upp  och fortfarande bor.

– Det är lite körigt i dag. Jag ska ha tolv personer på middag i kväll, berättar hon.

Boken har hon burit med sig länge, men det är först under det senaste året som hon har haft tid att sätta sig ner och skriva ungdomsromanen ”Mizeria”, om tvillingarna Ali och Aicha i en obestämd förort i miljonprogrammet. Familjen är sammansvetsad, men det är ändå något som skaver i tonåringarnas inre.

– Det handlar om deras självbild. Vissa saker kommunicerar man inte om, inte ens till dom man står närmst. Både Aicha och Ali vill visa upp en stabil och kontrollerad fasad utåt, men på insidan ser det annorlunda ut. Det finns mycket som tynger bakom ansikten som utstrålar självförtroende.

Det ligger nära till hands att uppfatta boken som Melody Farshins berättelse om sin egen tonårstid i Husby. Men så är det inte.

– Boken handlar om hur det är att vara ung och växa upp i miljonprogrammet. Det skulle kunna vara vilken förort som helst. Jag har självklart summerat mycket från min egen tillvaro. Men det finns inga specifika händelser från någons liv. Varken från mina vänners eller min egen. Ingen hängs ut på något vis.

– Jag har tagit det aktiva valet att använda mig av namn för karaktärerna som inte avslöjar etnisk bakgrund. Muslimska namn förvisso, men namn som används i helt olika kontinenter.

Melody Farshin är en välkänd stå upp-komiker och medverkar även regelbundet som krönikör i den här tidningen. Hon borde vara vad vid reaktioner – både positiva och negativa. Men inför boksläppet är hon nervös.

– Ja, det erkänner jag. Recensenterna struntar jag i. Det viktiga för mig är vad läsarna tycker, hur ungdomarna uppfattar boken och vad de tar till sig.

I kväll, torsdag, berättar Melody Farshin om sin bok på Kista bibliotek i gallerian. Tid: 17.30-19.00.

MER Melody Farshin

Ålder: 30 år.

Bor: Husby.

Gör: Stå upp-komiker, skribent.

Aktuell: Debuterar med ungdomsromanen ”Mizeria”, om två tonåringars liv i en av miljonprogrammets förorter.

Visa merVisa mindre