Melody Farshin från Husby inviger både scen och pjäs i mars. Foto: Christian Lärk

Melody Farshins bok blir pjäs som inviger ny scen i Husby

Melody Farshins bok Mizeria blir en pjäs och med den invigs också Stadsteaterns nya scen i Husby. – Det här gör mig både emotionell och nostalgisk, säger Melody Farshin.

  • Publicerad 05:00, 13 dec 2019

Mizeria var Melody Farshins debutroman. Den släpptes 2018 och har tagits väl emot av både kulturkritiker och läsare.

Boken skildrar tonårstvillingarna Aicha och Alis vardag när de tillsammans växer upp i ett miljonprogramsområde. Men nu står det klart att Mizeria får ett nytt liv – som en teaterpjäs.

Melody Farshin är själv från Husby och det är även där som pjäsens urpremiär kommer hållas den 7 mars nästa år. Men det är inte bara den nya pjäsen som ska ha premiär.

”En jättestor ära”

Kulturhuset Stadsteatern Husby inviger nämligen sin nya scen i Husby i samband med premiären av Mizeria.

– Det är en jättestor ära att Mizeria inviger den nya scenen i Husby. Jag är själv därifrån och jag bor fortfarande där så det här gör mig både emotionell och nostalgisk, säger Melody Farshin.

Hon berättar att hennes resa inom teatervärlden började på Vår teater i Husby.

– Det var en pytteliten scen, men det var där jag blev bekväm med att stå på scenen. Jag kan bara tänka mig hur det kan vara för ungdomar att nu få ställa sig på den nya och stora scenen, säger hon.

Svår process

Melody berättar att det har varit väldigt svårt att göra om boken till en teaterpjäs.

– När jag skrev den hade jag aldrig någon tanke på att det här skulle bli en pjäs i framtiden. Jag gjorde många val för att historien skulle fungera i bokform. I litteraturen kan man leka mycket med läsarens fantasi, säger hon.

I arbetet med att göra om Mizeria till en pjäs har Melody Farshin velat lämna många av tolkningarna till betraktaren.

– I boken skrev jag till exempel aldrig ut någon etnicitet på huvudkaraktärerna som är tvillingar, utan det fick läsaren bestämma själv. Skådespelarna som nu ska spela dem är inte alla lika varandra. Vi gjorde det för att betraktaren fortfarande ska få tolka själv. Det är just den egna tolkningen som är rätt tolkning, säger hon.

Maria Nohra och Ahmed Berhan spelar alla roller i Mizeria. Foto: Matilda Rahm

Alla bokens många roller kommer spelas av två skådespelare, Ahmed Berhan och Maria Nohra. Premiären sker 7 mars 2020.