Melissa och Eveline bäst i Sverige

Melissa Mäkelä från Smedby och hennes cheerleading-lag, Dynamite Dolphins, vann riksmästerskapen i Malmö förra helgen. – Jag kan inte riktigt förstå det själv än, att vi vann. Men det är verkligen någonting riktigt stort!

  • Publicerad 15:37, 26 maj 2016

Melissa Mäkelä, 16, från Smedby tävlade tillsammans med sitt cheerleading-lag, Dynamite Dolphins, i distriktsmästerskapen i mars tidigare i år. Laget vann och kvalificerade sig därmed till riksmästerskapen i Malmö.

– Ja, först tävlade vi i DM (distriktsmästerskapen) där vi vann guld, vilket gjorde att vi fick tävla vidare i RM i Malmö förra helgen. Där fick vi då tävla mot de andra lagen som vunnit sitt DM i andra distrikt ute i landet. Det var tio lag som tävlade i vår ”senior-level två” och vi vann guld, säger Melissa.

Berätta om ert finalnummer, jag gissar att det gick bra?

– Haha, ja. Vi satte allting och det gick jättebra! Det kändes så bra för det här var det sista vi skulle göra tillsammans som lag och vi ville verkligen visa hela Sverige vad vi gick för. Vi kämpade oss igenom hela programmet och satte allting. Det var en makalös känsla och våra tränare var så stolta efteråt, säger Melissa och fortsätter med att berätta om själva prisutdelningen:

– Under prisutdelningen kom alla lagen till tävlingshallen igen. Där ropade de upp trean, tvåan och sedan ettan. Vi satt i en ring och höll i varandras händer. Vi kände att vi hade vunnit vårt egna guld inom gruppen och oavsett hur det skulle sluta, hade vi ändå gjort vårt allra bästa.

Hur var känslan när de ropade upp er som vinnare?

– Det var den sjukaste känslan jag någonsin upplevt. Alla i gruppen bara kramade varandra i ren lycka.

Utanför sin cheerleading går Melissa på gymnasiet och hon berättar att den största delen av hennes tid går åt till plugg och träning.

– Jag tränar och pluggar, det är vad min tid mest räcker till. Vi kör tre pass i veckan och oftast två-tre timmar varje gång. Det blir så att jag spenderar mycket tid med laget och tränarna, egentligen mer än med de övriga vännerna. Man får verkligen en tight relation tillsammans och laget blir som en andra familj.

Fakta

Vad är cheerleading?

Cheerleading är ursprungligen en amerikansk sport som skapades på 1860-talet.

Sedan 1980-talet utövas cheerleading som tävlingsinriktad sport i Sverige.

Varje lag har en egen specialgjord tävlingsmusik som ofta är en mix av olika låtar i högt tempo.

Cheerleading är en blandning av bygg (stunts) och mänskliga pyramider, gymnastik, hopp, dans och ramsor.

Källa: Wikipedia
Visa merVisa mindre