Melindas bullar kvar på posten

Mormor i Jämtland skickade bullar till 4-åriga ­Melinda i Tyresö. Men när Melindas mamma skulle hämta ut godsakerna på Coop Extra blev det blankt nej. Melinda måste hämta paketet personligen – och visa legitimation.

  • Publicerad 15:32, 25 aug 2014

Bullarna på sojamjölk från mormor i Jämtland var tänkt som tröst till Melinda som nyligen fått stränga order från läkare att sluta äta och dricka allt som har mjölk i sig.

– Hon tyckte det var jobbigt och dessutom hade hon och syskonen fått vattkoppor, så jag ville skicka något gott till fredagsmyset, berättar mormor Lena Holmgren.

Men när Melindas mamma, Therese Ericson Holmgren, skulle hämta paketet krävde personalen på Coop Extras posthantering att Melinda skulle närvara personligen och att hon skulle visa legitimation – något som 4-åriga Melinda aldrig haft och fortfarande inte har.

– Jag tänkte att det måste vara ett skämt, säger Therese Ericson Holmgren.

Att hon hade en avi från posten spelade ingen roll. Inte heller att hon kunde legitimera sig, att hon hade numret på följsedeln och att hon fått sms från posthanteringen om att paketet anlänt på sin telefon.

Till och med erbjudandet om att öppna paketet och försäkra sig om att det bara var påsar med bullar i ställde sig personalen på paket­utlämningen kallsinnig till.

Mormor Lena i Jämtland försökte då få postutlämningens personal att snabbt skicka tillbaka paketet, så att hon kunde adressera om det till Therese. Men inte heller det gick bra.

Tre veckor senare är bullarna fortfarande kvar på Coop Extra och flera påminnelser om att komma och hämta paketet har trillat in i Therese Ericson Holmgrens brevlåda.

– Men det går ju inte, för vi har ju fortfarande ingen legitimation till Melinda. Och ärligt talat är vi nog inte så intresserade längre, med tanke på hur bullarna förmodligen smakar, säger Therese och skrattar.

och hanteringen av paketet på Coop Extra i Tyresö var helt enligt reglerna ­berättar Per Ljungberg, kommunikationschef på Post Nord.

– Man kan tycka att det låter byråkratiskt, men vi har infört det här för att stävja bedrägerier. Hanteringen ska vara trygg och säker för kunderna, säger han.

Marie Johansson, postansvarig på Coop Extra, säger att det oftast blir jättetokigt när paket adresseras till barn.

– Vi måste ju följa postens regler, annars får vi inte fortsätta att vara ombud. Många blir arga och skäller på oss och man kan tycka att det är långsökt, men samtidigt är det för kundens säkerhet, säger hon.

Jag tänkte att det måste vara ett skämt.Therese Ericson Holmgren

Fakta

Så kan du hämta paket adresserade till barn

Barnens förmyndare – i många fall de båda föräldrarna – måste visa upp personbevis från Skatte­verket som styrker att de är barnens förmyndare.

För att få ut paketet måste båda förmyndarna närvara och visa id-handling, eller så kan en av dem visa upp en fullmakt från den andre, samt dennes id-handling.

Barn som har legitimation får hämta ut paket adresserade till dem om de kan skriva sitt namn.

Godkända legitimationer för minderåriga är id-kort och pass.

Källa: Posten

Visa merVisa mindre